Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Drenthe

Tweede nationale wespentelling verlengd

De tweede nationale wespentelling die in het weekend van 26 en 27 augustus plaatsvond, krijgt een verlenging tot en met zondag 3 september. Door slecht weer zijn er weinig wespen te zien geweest, wat de Wespenstichting in navolging van de bijentelling ook voor een week verlenging te kiezen.

Wespen lieten het afweten

Door het buiige weer van afgelopen weekend lieten de wespen het afweten. Mogelijk was het ook voor eventuele deelnemers reden om niet mee te doen aan de telling. Het bestuur van de Wespenstichting kwam daarom tot het besluit om mensen meer ruimte te geven om mee te doen en heeft de tweede nationale wespentelling dan ook met een hele week verlengd. Zo kan iedereen het meest passende moment in de week kiezen om wespen te tellen.

Leuk en leerzaam

Uit reacties op Twitter blijkt dat de telling leuk en leerzaam is, en dat is ook deels het idee achter de wespentelling, bevestigt Nathan Veenstra van de Wespenstichting. “Veel mensen weten niet dat die ene wesp die ze denken te zien, helemaal geen wesp is” aldus Veenstra. “Er zijn veel insecten die net als wespen zwart-gele strepen op hun achterlijf hebben, vaak om zo hun vijanden te misleiden. En mensen trappen daar dus ook in”

“Daarom is er dan ook een kolom ‘Doen-alsof-wespen’ opgenomen op het telformulier, waar mensen ook nog kunnen kiezen voor ‘Onbekend’ als ze twijfelen over wat ze net gezien hebben.”

Nuttige diertjes – ja echt

Hoewel mensen wespen soms als lastig beschouwen zijn wespen heel nuttige diertjes. Veenstra: “Ze zijn zelfs essentieel voor het ecosysteem, zo bestuiven ze andere gewassen dan bijen, hommels en vlinders doen en wordt het dus een probleem voor die gewassen als er minder wespen zijn. Daarnaast pakken ze muggen en andere insecten mee om ze aan hun larven te voeren, waaronder ook rupsen van de buxusmot en de eikenprocessierups.

Zonder wespen komen we dus om in de muggen en krijgen we meer eikenprocessievlinders en buxusmotten dan ons lief is. Ook de wesp moeten we dus koesteren, en minder snel overgaan tot het verdelgen van wespennesten dan we nu doen.”

Alternatieven voor verdelgen

Maar wat kunnen we dan doen tegen wespen die hun nest in onze omgeving hebben gemaakt? “Soms kan een nest gewoon blijven zitten, eventueel met wat maatregelen om te voorkomen dat er ongewenste confrontaties plaatsvinden”, zegt Veenstra. “Je kan wespennesten ook verplaatsen, zoals we eerder dit jaar met een hoornaarnest deden. Gif moet wel echt de laatste optie zijn, bijvoorbeeld wanneer iemand allergisch is en het nest onbereikbaar is om het te kunnen verplaatsen.”

Leren over wespen tijdens wespentelling

Alle reden dus om meer te weten te komen over wespen en welke verschillende soorten er zoal zijn. Wie meedoet aan de nationale wespentelling helpt de Wespenstichting aan meer kennis en informatie over de verspreiding van de verschillende soorten wespen in Nederland en leert zelf meer over wespen, zoals uit verschillende reacties blijkt.

Ga naar https://wespenstichting.nl/wespentelling, download het telformulier en vul de resultaten na je telling in via dezelfde pagina.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...