Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Mens en samenleving

NiNsee en Pakhuis De Zwijger presenteren: ‘De Rehabilitatie van Tula’

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, NiNsee, en Pakhuis De Zwijger kondigen met het speciale evenement ‘De Rehabilitatie van Tula’ aan. Dit programma staat gepland op 3 oktober 2023 om 20:00 uur in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam en markeert een keerpunt in de erkenning en eerherstel van Tula en zijn medestrijders, symbolen in de strijd voor vrijheid en gelijkheid tijdens het Nederlandse slavernijtijdperk op Curaçao.

Eeuwenlang als schurk afgeschilderd

Op 17 augustus tot 19 september 1795 verzetten de tot slaaf gemaakten op Curaçao zich dapper tegen de Nederlandse slavenhouders, waarbij ze streden voor hun fundamentele mensenrechten. Tula, de koploper van deze opstand, werd op 3 oktober 1795 onrechtmatig geëxecuteerd, waarna hij eeuwenlang als schurk werd afgeschilderd door het koloniale bewind.

Jarenlang hebben verschillende kunstenaars, activisten en intellectuelen uit de Curaçaose gemeenschap gepleit voor het eerherstel van Tula. Het Curaçaose bestuurscollege, besloot om op 17 augustus 2010, de dag van de vrijheidstrijd (Dia di Lucha di Libertat), de eer van Tula en zijn medestrijders te herstellen. Dit jaar, op 3 oktober 2023, volgt ook de Nederlandse regering in dit gebaar.

Tula-lezing op 3 oktober

Het NiNsee en Pakhuis De Zwijger daarom hebben de handen ineengeslagen om op 3 oktober de Tula-lezing te organiseren, als onderdeel van de viering van dit ongekende eerherstel. Prof. mr. Wouter Veraart, hoogleraar Rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam zal de aanwezigen inlichten over de juridische benadering en de gevolgen van het eerherstel.

Deze lezing wordt daarna gevolgd door een boeiend gesprek tussen onderzoekers, kunstenaars en andere experts uit Curaçao en andere eilanden in het Koninkrijk, over de diepgaande impact van het eerherstel op de gemeenschap.

Vijf sprekers bevestigd

De vijf sprekers voor de avond, die nu bevestigd zijn, zijn:

  • Prof. mr. Wouter Veraart: Professor Rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam
  • Zion Piggott: Oprichter van Curasoleño, Educatiemedewerker en rondleider bij het Nationaal Archief
  • Durwin Lynch: Programmacoördinator van de Master MPA in de Health and Life Sciences aan de Vrije Universiteit Amsterdam
  • Lucia Martis: Directeur Stichting Profor 
  • Laurindo Andrea: modevormgever, modehistoricus, educatiemedewerker en rondleider Nationaal Archief

Dit evenement is een gelegenheid om te reflecteren op en te leren van een cruciaal stuk geschiedenis en de betekenis ervan voor de hedendaagse samenleving.

Toegang tot ‘De Rehabilitatie van Tula’ is gratis, wel is reserveren noodzakelijk. Kaarten kunnen worden gereserveerd via de website van Pakhuis de Zwijger.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...