Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Huis & tuin

Volop meldingen van mensen die honingbij voor wesp aanzien

Ongediertebestrijders worden de laatste weken platgebeld door mensen die een zwerm honingbijen aanzien voor gevaarlijke wespen. Bij IVN Natuureducatie hadden ze al het idee dat veel mensen het verschil niet zien tussen de bij en de wesp, maar dat wordt nu na een rondgang bij verschillende ongediertebestrijders bevestigd.

Wespennest verdelgen niet de bedoeling

“En dat verschil tussen die wesp en de bij is juist heel belangrijk,” zegt Maarten Bruns van IVN Natuureducatie “want de bij willen we juist een handje helpen. Het is dus zeker niet de bedoeling dat mensen een vermeend wespennest gaan verdelgen.”

Sjoert Fleurke van de Wespenstichting vult aan: “Een wespennest hoeft ook lang niet altijd te worden verdelgd. Er zijn nog andere mogelijkheden voor je gif gaat spuiten dat onvermijdelijk ook nog verder in de natuur komt en daarbij andere insecten doodt.” Soms kan een nest ook gewoon blijven bestaan, omdat het helemaal geen gevaar of overlast oplevert, zoals dat van de Franse veldwesp.

Smalle ruimte met links, boven en achter gemêleerde metalen platen, waarbij een wespennest aan de bovenkant hangt. Het is een open nestje, waarop 9 wespen te zien zijn met gele pootjes en geel-oranje antennes.
Franse veldwespen op hun typerende open nestje.

Deze Franse veldwesp komt niet op onze zoetigheid af en is ook heel tolerant wanneer je in de buurt van het nest komt. Ze zullen zich dan ook niet zo snel bedreigd voelen volgens Fleurke.

Op zoek naar een nieuw plekje

Terug naar de bijen. Elk jaar vermeerderen de bijenvolkeren zich. Dat doen ze voornamelijk in mei en juni, en soms ook nog in juli. Een deel van het volk gaat er dan vandoor met de bijenkoningin, op zoek naar een mooi nieuw plekje om zich te vestigen.

Bruns: “Het gaat daarbij vaak om enkele duizenden bijen. Onderweg maken ze een tussenstop. Ze hangen dan met z’n allen tegelijk als een zoemende klont in een boomtak, aan een hekje of aan de rand van het dak. Een bizar gezicht. Verkenners vliegen af en aan op zoek naar een geschikte locatie voor permanente vestiging.”

Paniek om zwerm in de tuin

Veel tuinbezitters schrikken zich echter rot als ze ineens een zwerm zien hangen, waarvan ze vermoeden dat het wespen zijn, en vragen zich in paniek af wat ze moeten doen. “We hoorden dat ze bij Ongediertebestrijding NL echt het ene telefoontje na het andere krijgen”, zegt Bruns.

Een stammetje droog hout rechts met op de voorgrond iets wat lijkt op een dwarsbalk. Van links komen er allemaal bijen aanvliegen, waarvan er al een tiental op het hout zijn geland.

“Bij aankomst wordt echter vrijwel altijd geconstateerd dat het om bijen gaat. Die zijn beschermd, dus worden ook niet verdelgd. De medewerkers helpen de mensen dan om een imker te vinden, die blij is met zo’n zwerm honingbijen, en leggen uit dat de zwerm straks gewoon weer verder trekt.”

Afstand houden is altijd verstandig

“Een bijenzwerm is niet gevaarlijk”, aldus Bruns. “De bijen zijn op doortocht naar een nieuwe plek en proberen niet om hun fort te verdedigen. Toch is het verstandig om afstand te houden, ze kunnen natuurlijk nog steeds steken. Dus gewoon rustig blijven en even geduld hebben.

De zwerm is op doorreis en vertrekt meestal na een paar uur tot twee dagen. Met wespen is het heel anders. Daarvan vind je niet zo’n zwerm. Bovendien ziet de wesp er heel anders uit. Die heeft een smalle taille, is glad en felgeel met zwart gekleurd.”

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...