Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Financieel

Woningen minder betaalbaar ondanks landelijke prijsdaling

Met een gemiddelde afname van 0,31% zette de eind 2022 ingezette daling van de huizenprijzen ook in januari door. Een iets grotere daling dan in december werd gemeten. Desondanks is er geen sprake van beter betaalbare woningen. Dit blijkt uit het onderzoek dat Ortec Finance uitvoerde voor hun maandelijkse woningmarktanalyse.

Meer verdienen dan een jaar eerder

Hoewel de prijsontwikkeling van huizen licht negatief blijft, zijn de hypotheekrentes juist gestegen. Deze trends in tegengestelde richting hebben per saldo tot gevolg dat koopwoningen minder betaalbaar zijn geworden. In januari 2023 moest je bijvoorbeeld 7,1% meer verdienen dan in januari 2022 om voor dezelfde hypotheek in aanmerking te komen. Ortec Finance onderzocht deze ontwikkeling al in februari, nu is het onderzoek aangevuld met de meest recente cijfers.

Steekproef toont aan: wonen duurder dan vorig jaar

In het onderzoek van februari werd het meest gemiddelde woningtype volgens het CBS in de meest gemiddelde gemeente van Nederland volgens onderzoeksbureau Whooz onder de loep genomen. Dit rijtjeshuis in de Ambachtenbuurt in Alphen aan de Rijn was deze maand opnieuw het uitgangspunt.

Ortec Finance berekende de waarde van de voorbeeldwoning in januari, juli en december 2022, en in januari 2023. De resultaten zijn in de tabel hieronder te zien:

Overzicht met koopsom, rente, benodigd jaarinkomen, bruto maandbedrag, netto maandbedrag begin en netto rentebedrag begin. Hierin zien we dat de koopsom in januari 2022 € 355.000 was, in juli 2022 € 368.000, in december 2022 € 355.000 en in januari 2023 € 351.000.

Kleine, gunstige ontwikkelingen

De nieuwe steekproef liet -naast de forse stijging van het benodigde jaarinkomen en de rentelasten sinds januari 2022- een gunstige ontwikkeling zien ten opzichte van de maand ervoor. Zo nam het benodigde jaarinkomen voor het afsluiten van een hypotheek tussen december 2022 en januari 2023 licht af, en bleef het bruto maandbedrag ongeveer hetzelfde.

NHG-grens verhoogd

In 2023 is de NHG-grens (Nationale Hypotheek Garantie) verhoogd van € 355.000 naar € 405.000. Bij het meefinancieren van energiebesparende maatregelen in de hypotheek geldt een nog hogere NHG-grens: € 429.300. Hierbij moet het aanvullende bedrag volledig gebruikt worden voor het uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen.

De verhoging van de NHG-grens maakt het voor meer mensen mogelijk om te profiteren van gunstigere hypotheekrentes. Voor de woning in het onderzoek komt dit neer op zowel een lager benodigd inkomen als ongeveer € 100 lagere bruto maandlasten.

Aantal transacties

In januari 2023 werden er ongeveer 13.000 woningtransacties geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met dezelfde maand een jaar eerder. In december werden aanzienlijk meer woningen verkocht. Dat is echter een normaal seizoenseffect, zoals in onderstaande grafiek te zien is.

Staafdiagram met het aantal verkochte woningen per maand van februari 2020 tot en met januari 2023. Hierin zijn seizoenstrends te zien, met telkens een piek in december, maar over het geheel genomen loopt het aantal verkochte woningen in deze 3 jaar wel iets terug.

Volledige Maandalert Woningmarkt inclusief interactieve kaarten

De Maandalert Woningmarkt bevat interactieve kaarten voor de prijsontwikkelingen per provincie en per gemeente, het aantal transacties per prijsklasse en het aantal transacties per woningtype. Bekijk hier de meest recente Maandalert Woningmarkt

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...