Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Gezondheid

Vroege opsporing houdt glaucoom in toom

Tijdens de wereldwijde glaucoomweek besteedt het Oogfonds aandacht aan de oogziekte glaucoom. Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van het netvlies geleidelijk én permanent beschadigen en afsterven. En daar merk je in het begin bijna niets van. Het is een onomkeerbare ziekte, die zonder behandeling kan leiden tot blindheid, en wordt ook wel een sluipmoordenaar onder de oogziekten genoemd.

Gemiddeld 200.000 mensen lijden aan glaucoom

Veel mensen ontdekken te laat dat ze glaucoom hebben, juist door vroege opsporing en behandeling is blindheid door glaucoom te voorkomen. Wist je dat er wereldwijd ongeveer 110 miljoen mensen de oogziekte glaucoom hebben? En dat deze oogziekte zo’n 12 miljoen mensen blind heeft gemaakt?

In Nederland lijden naar schatting zo’n 200.000 mensen aan deze ziekte. Slechts de helft weet dit. Belangrijk dus om regelmatig uw ogen te laten controleren. Door vroege opsporing houden we glaucoom in toom.

Dit ervaarde ook John van der Zande (79). John lijdt aan glaucoom, een ziekte waar zijn moeder ook al aan leed: “Ik was er op tijd bij. Anders was ik nu blind of slechtziend geweest. Je merkt niets van de oogziekte tot het te laat is. Daarom liet ik me destijds al regelmatig controleren.”

Extra alertheid bij glaucoom

Er zijn verschillende vormen van glaucoom en ook de mate waarin het ontstaat is verschillend. Glaucoom kan langzaam en plotseling (acuut) ontstaan. Ook zijn sommige vormen van glaucoom erfelijk. Mensen met diabetes, een bril sterker dan -6 of die ouder zijn dan 40 jaar lopen een hoger risico om glaucoom te ontwikkelen.

Vier dezelfde foto's van een brug en enkele historische panden aan een gracht in Amsterdam. De eerste is normaal, dus zonder glaucoom. Bij de tweede is aan de zijkanten enige vervaging te zien, wat beginnend glaucoom is. Bij de derde foto zijn alleen enkele van de panden nog scherp en is alles eromheen vaag. Bij de vierde en laatste zie je nog wel wat van de panden, maar is alles eromheen onzichtbaar in een soort mist.

Daarom pleit het Oogfonds er altijd voor om regelmatig de ogen te laten controleren bij een optometrist (aanwezig in de vrijgevestigde optiekzaak) of zo nodig een afspraak te regelen bij de oogarts.

Glaucoomonderzoek maakt hét verschil

“Tegen patiënten moeten zeggen dat ze hun kinderen niet meer zien opgroeien is afschuwelijk”, aldus Dr. Hans Lemij (oogarts en glaucoomspecialist Oogziekenhuis Rotterdam). Met onderzoek willen we als Oogfonds samen met Dr. Hans Lemij bereiken dat niemand meer blind wordt door glaucoom.

Dankzij een groot glaucoomonderzoek kan een computer met behulp van een oogfoto en kunstmatige intelligentie 85% van de glaucoom-patiënten opsporen. Meer innovatief en wetenschappelijk onderzoek blijft hard nodig. Dat is waar het Oogfonds zich samen met donateurs en artsen voor blijft inzetten.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...