Ongediertebestrijders worden de laatste weken platgebeld door mensen die een zwerm honingbijen aanzien voor gevaarlijke wespen. Bij IVN Natuureducatie hadden ze al het idee dat veel mensen het verschil niet zien tussen de bij en de wesp, maar dat wordt nu na een rondgang bij verschillende ongediertebestrijders bevestigd.
Wespennest verdelgen niet de bedoeling
“En dat verschil tussen die wesp en de bij is juist heel belangrijk,” zegt Maarten Bruns van IVN Natuureducatie “want de bij willen we juist een handje helpen. Het is dus zeker niet de bedoeling dat mensen een vermeend wespennest gaan verdelgen.”
Sjoert Fleurke van de Wespenstichting vult aan: “Een wespennest hoeft ook lang niet altijd te worden verdelgd. Er zijn nog andere mogelijkheden voor je gif gaat spuiten dat onvermijdelijk ook nog verder in de natuur komt en daarbij andere insecten doodt.” Soms kan een nest ook gewoon blijven bestaan, omdat het helemaal geen gevaar of overlast oplevert, zoals dat van de Franse veldwesp.

Deze Franse veldwesp komt niet op onze zoetigheid af en is ook heel tolerant wanneer je in de buurt van het nest komt. Ze zullen zich dan ook niet zo snel bedreigd voelen volgens Fleurke.
Op zoek naar een nieuw plekje
Terug naar de bijen. Elk jaar vermeerderen de bijenvolkeren zich. Dat doen ze voornamelijk in mei en juni, en soms ook nog in juli. Een deel van het volk gaat er dan vandoor met de bijenkoningin, op zoek naar een mooi nieuw plekje om zich te vestigen.
Bruns: “Het gaat daarbij vaak om enkele duizenden bijen. Onderweg maken ze een tussenstop. Ze hangen dan met z’n allen tegelijk als een zoemende klont in een boomtak, aan een hekje of aan de rand van het dak. Een bizar gezicht. Verkenners vliegen af en aan op zoek naar een geschikte locatie voor permanente vestiging.”
Paniek om zwerm in de tuin
Veel tuinbezitters schrikken zich echter rot als ze ineens een zwerm zien hangen, waarvan ze vermoeden dat het wespen zijn, en vragen zich in paniek af wat ze moeten doen. “We hoorden dat ze bij Ongediertebestrijding NL echt het ene telefoontje na het andere krijgen”, zegt Bruns.

“Bij aankomst wordt echter vrijwel altijd geconstateerd dat het om bijen gaat. Die zijn beschermd, dus worden ook niet verdelgd. De medewerkers helpen de mensen dan om een imker te vinden, die blij is met zo’n zwerm honingbijen, en leggen uit dat de zwerm straks gewoon weer verder trekt.”
Afstand houden is altijd verstandig
“Een bijenzwerm is niet gevaarlijk”, aldus Bruns. “De bijen zijn op doortocht naar een nieuwe plek en proberen niet om hun fort te verdedigen. Toch is het verstandig om afstand te houden, ze kunnen natuurlijk nog steeds steken. Dus gewoon rustig blijven en even geduld hebben.
De zwerm is op doorreis en vertrekt meestal na een paar uur tot twee dagen. Met wespen is het heel anders. Daarvan vind je niet zo’n zwerm. Bovendien ziet de wesp er heel anders uit. Die heeft een smalle taille, is glad en felgeel met zwart gekleurd.”
