Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Nieuws

Tussenstand uitslagen waterschapsverkiezingen: BBB op winst

Op basis van de getelde stemmen lijkt de BoerBurgerBeweging (BBB) ook bij de waterschapsverkiezingen grote winst te behalen. Ook WaterNatuurlijk en de PvdA lijken goed te scoren. 50plus, CDA en VVD blijven achter en verliezen zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2019. Dit beeld is op te maken uit de gegevens van 12 van de 21 waterschappen.

Tellen gaat langzamer dan gebruikelijk

Veel waterschappen hebben nog niet alle uitslagen doorgekregen van de gemeenten. Het stemmen tellen gaat langzamer dan gebruikelijk bij verkiezingen. Dit heeft meerdere redenen. Vermoeidheid van de tellers, het grote aantal partijen en dus grote stembiljetten en de hoge opkomst zijn mogelijke oorzaken.

BBB boekt winst

De voorlopige uitslagen die al binnen zijn laten zien dat BBB de grootste partij wordt in tenminste zes waterschappen. BBB deed voor het eerst mee bij alle waterschappen en komt vooralsnog overal binnen met zetels. WaterNatuurlijk, een samenwerkingsverband tussen GroenLinks, D66 en Volt voor de waterschappen, kent ook een goede verkiezingsuitslag en lijkt in ieder geval in vier waterschappen de grootste te worden.

Ook PvdA lijkt zetels te winnen in de waterschapsbesturen. Het CDA lijkt daarentegen veel zetels te verliezen in de waterschapsbesturen. Ook VVD en 50Plus blijven achter ten opzichte van de resultaten in 2019. 

Nog geen opkomstcijfer bekend

Omdat er nog maar weinig uitslagen binnen zijn valt er ook nog geen opkomstcijfer op te maken. De opkomst op basis van de gegevens van twaalf waterschappen loopt uiteen van 47 procent tot 59 procent. 

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...