Het recyclen van blikjes levert mensen straks geld op. Hopelijk zorgt deze financiële prikkel van de nieuwe statiegeldmaatregel ervoor dat er heel wat minder blikjes op straat en in de natuur belanden. En dat is hard nodig. Vrijwilligers van Schone Rivieren, die twee keer per jaar onderzoek doen naar zwerfafval op de rivieroevers, vinden steevast vele lege blikjes.
Drie blikjes per 100 meter oever
Op ruim 350 locaties langs de Nederlandse rivieren werd afgelopen najaar het afval in kaart gebracht. Per 100 meter oever werden gemiddeld drie lege blikjes aangetroffen, zegt Noï Boesten, Projectleider Schone Rivieren bij IVN Natuureducatie.
Boesten: “Als je bedenkt hoeveel honderden kilometers rivieroever ons land telt dan kom je op een schrikbarend hoog aantal blikjes uit. Blikjes, die onder andere voor koeien, waarvan er vele langs de oevers grazen, levensgevaarlijk zijn. Zij eten stukjes blik op. Uit eerder onderzoek is gebleken dat hierdoor jaarlijks zo’n 4000 koeien overlijden. Om die reden hebben boeren al jaren geleden om maatregelen gevraagd.”
Acht plastic flesjes per 100 meter
IVN Natuureducatie en Stichting De Noordzee, de initiatiefnemers van Schone Rivieren, zijn heel blij dat de statiegeldregeling voor blikjes per 1 april eindelijk ingaat. Jaarlijks komen er in Nederland ruim 2,5 miljard blikjes op de markt.
“Daarom is het echt goed dat er nu op ieder blikje 15 cent statiegeld komt, net als op de plastic flesjes”, aldus Boesten. “Hiervan werden er tijdens de metingen in het najaar nog gemiddeld acht gevonden per 100 meter rivieroever. Het is te vroeg om te kunnen constateren of dit aantal aan het afnemen is door de statiegeldmaatregel, want er is veel afval dat door de rivieren wordt meegenomen en pas veel later aanspoelt.”
Rivieroevers horen schoon te zijn van zwerfafval
“Bij Schone Rivieren gaan we er vanuit dat door de maatregel de hoeveelheid blikjes op de rivieroevers zal verminderen. Rivieroevers horen net als de rivier zelf schoon te zijn van zwerfafval en deze statiegeldregeling is hiervoor een geweldige maatregel”, besluit Boesten.