Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Gezondheid

Ruim helft Nederlanders voldoet niet aan beweegrichtlijnen

Volgens de meest recente officiële cijfers bewegen Nederlanders gemiddeld nog altijd te weinig: slechts 47% voldeed in 2021 aan de beweegrichtlijnen. Daarmee is er nog een lange weg te gaan voor de ambitie uit het preventieakkoord.

Ambitie voor 2040: 75%

Die ambitie luidt namelijk als volgt: in 2040 voldoet 75% van de Nederlanders aan de beweegrichtlijnen. Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van een gezonde leefstijl, maar in het beweeggedrag is dat nog lang niet altijd terug te zien.

Een gemiste kans, aldus Noor Willemsen van het Kenniscentrum Sport & Bewegen, want voldoende bewegen draagt bij aan een langer en gezonder leven. Onder meer door verminderde kans op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en het voorkomen van depressieve en angstige gevoelens.

Daling in 2021

In 2021 voldeed slechts 47,2% van de Nederlanders van 4 jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. Ter vergelijking: in 2020 voldeed 52,7% van de Nederlandse volwassenen aan de beweegrichtlijnen. Deze cijfers duiden op een daling.

Tijdens werk, wandelen en buitenspelen

Het belang van bewegen door de dag heen wordt vaak onderschat. Mensen denken met een uurtje sporten in de week genoeg te bewegen, maar zijn zich er niet van bewust dat verspreid over de week bewegen beter is voor hun gezondheid. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat mensen hun beweging halen uit zowel sporten als het bewegen door de dag heen.

Zo zijn bij volwassenen bijvoorbeeld de meestgenoemde activiteiten bewegen tijdens werk en wandelen in vrije tijd. Bij jeugd is buitenspelen de meest beoefende activiteit.

Meer aandacht voor creëren omgeving voor beweging

Willemsen: “Om mensen te stimuleren meer te bewegen en in de buurt te komen van de ambitie uit het preventieakkoord, is er meer aandacht nodig voor het creëren van een omgeving die bewegen voor iedereen een vanzelfsprekend onderdeel van de dag maakt.”

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...