Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Mens en samenleving

Politici moeten nú harde keuzes maken voor de toekomst van de zorg

De zorg is opnieuw het ondergeschoven kindje in de politieke partijprogramma’s. Dit terwijl meer dan de helft van de Nederlanders het één van de meest belangrijke onderwerpen voor de komende Tweede Kamerverkiezingen vindt. Volgens beroepsorganisatie NU’91 is het noodzakelijk dat er de komende jaren harde én gedurfde politieke keuzes worden gemaakt om de zorg veilig te stellen.

Weinig écht concrete plannen

“De partijprogramma’s bieden weinig hoop voor de toekomst. Het zijn veel loze beloftes, maar weinig écht concrete plannen”, zegt Michel van Erp, woordvoerder van NU’91.

Van Erp vervolgt: “De zorg verkeert al jaren in zwaar weer, mede door alle eerdere politieke bezuinigingen. Dit onderwerp gaat ons als maatschappij allemaal aan. Iedereen heeft wel een oma, partner of andere dierbare die zorg nodig heeft. Met de programma’s die er nu liggen, lijkt het onzeker of er in 2040 überhaupt nog genoeg zorgprofessionals zijn om iedereen te voorzien van kundige zorg.”

Personeelskosten, stijgende vraag, hoge uitstroom

“Iedereen ziet de grote problemen zoals personeelstekorten, een stijgende zorgvraag, de vergrijzing en een hoge uitstroom onder zorgprofessionals. Meerdere onafhankelijke rapporten en onderzoeken bevestigen dit. Het lijkt alsof politici dit niet willen of durven in te zien.”

Waarom is zorg geen belangrijk thema voor politiek?

Volgens NU’91 is het een halszaak voor de politiek om loze en vage verkiezingsbeloftes om te zetten in een concreet en constructief beleid.

Van Erp: “Durf te investeren in de zorgsector en haar professionals. Maak en houd het beroep aantrekkelijk door onder meer salarisachterstanden weg te werken, de administratieve last blijvend te verminderen, maar ook door verpleegkundigen en verzorgenden meer zeggenschap te geven over hun eigen werk en roosters. Het is nu tijd om de zorg de aandacht te geven die zij al zo lang verdient. De zorg is voor de kiezer duidelijk een belangrijk thema, waarom dan niet voor de politiek?”

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...