Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Nieuws

Oxfam Novib: Nieuwe EU-lijst belastingparadijzen is zinloze exercitie

Vandaag publiceerden de Europese ministers van Financiën de nieuwe EU-lijst met belastingparadijzen, de zogenaamde blacklist. Nieuwe landen op de lijst zijn Antigua, Belize en de Seychellen. De Britse Maagdeneilanden, Costa Rica en de Marshalleilanden zijn van de blacklist verwijderd. En dat roept vraagtekens op.

Multinationals krijgen vrij spel

Volgens Oxfam Novib is deze nieuwe lijst een wassen neus. Bram Joanknecht, belastingexpert Oxfam Novib hierover: “Hoeveel langer blijft de EU doorgaan met deze zinloze exercitie? De lijst is tandeloos. Het laat landen zoals de Britse Maagdeneilanden met nul procent belastingen vrijuit gaan.”

“Landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk, en Europese belastingparadijzen als Luxemburg en Malta blijven buiten beschouwing. Dit is een klap in het gezicht van burgers die al moeite hebben om rond te komen terwijl de superrijken en door winst gedreven multinationals vrij spel krijgen om hun belastingverplichtingen te ontlopen.”

Belastingparadijzen echt aanpakken

Joanknecht: “Het is tijd dat de EU de lijst gaat hervormen en haar belofte waarmaakt om belastingparadijzen echt aan te pakken. Landen die als te groot worden gezien om te worden meegewogen, moeten nu ook worden opgenomen.”

“Landen die bedrijven de mogelijkheid bieden om in essentie nul procent belasting te betalen, of de mogelijkheid bieden aan eigenaren om niet te traceren te zijn, moeten op de zwarte lijst van de EU komen. De EU kan het daarnaast niet langer maken om belastingparadijzen binnen de eigen grenzen te ontzien.” besluit Joanknecht.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...