Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Gezondheid

Opendeurenbeleid voor mensen met dementie dichterbij met leefcirkels

Verpleeghuizen worstelen met de invoering van het opendeurenbeleid, schrijft RTL Nieuws. Personeel en bestuurders van de instellingen zijn vaak bang dat bewoners buiten verdwalen als de deuren van de instelling open blijven. Volgens Henk Herman Nap van Vilans kan een groot deel van deze angst worden weggenomen met dynamische leefcirkels.

Nog geen opendeurenbeleid na 3 jaar

Henk Herman Nap: “Het opendeurenbeleid valt onder de Wet zorg en dwang (Wzd) die sinds 1 januari 2020 geldt. Deze wet moet voorkomen dat mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie, onvrijwillige zorg krijgen. Veel verpleeghuizen werken echter drie jaar na de invoering nog niet met een opendeurenbeleid.”

Bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn geen exacte cijfers bekend over hoeveel instellingen het nieuwe beleid nog niet hebben toegepast. Veel bestuurders, familieleden en zorgmedewerkers vinden het spannend en zijn bang dat mensen weglopen en verdwalen, zo is te lezen in het artikel van RTL Nieuws.

Dynamische leefcirkels

Nap: “De technologische oplossing van een ‘dynamische leefcirkel’ kan een deel van deze angst wegnemen. Een bewoner draagt een tag bij zich, die zijn bewegingsruimte ‘op maat’ inregelt. Sommige deuren gaan voor de bewoner open, andere deuren blijven gesloten.”

Minder onrust onder bewoners

Het uitgangspunt is om de leefruimte, waarin de bewoner zich vrij kan bewegen, zo groot mogelijk te laten zijn. De grootte van deze leefruimte, of ‘leefcirkel’, is persoonsafhankelijk en kan worden aangepast. De inzet van deze zorgtechnologie vermindert merkbaar de onrust onder bewoners. Leefcirkels vergroten ook de veiligheid van bewoners en hun omgeving en voorkomen dat bewoners gaan (ver)dwalen.

Project FreeWalker

In het project FreeWalker werkt Vilans samen met Nederlandse en Europese partners aan flexibele en praktische inzet van leefcirkels. Er kunnen zich namelijk nog wel wat problemen voortdoen met deze technologie. Zo komt het bij leefcirkels met een groter bereik wel eens voor dat een bewoner met een tag voor een deur staat en deze blokkeert. Andere bewoners en bezoekers -zonder tag- kunnen dan niet naar binnen en naar buiten.

“Daarom zoeken we steeds naar mogelijkheden om bewoners met een tag af te leiden. Zodat hun neiging om te dwalen of de uitgang te willen passeren afneemt”, vertelt Nap.

Tag in de schoen

Nap: “Sommige bewoners vinden de tag –een polsbandje– vervelend en maken die dan kapot. Dan is het plaatsen van een tag in de schoen een mogelijk alternatief. We testen volop met de technologie van de leefcirkels om de inzet ervan te verbeteren.”

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...