Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Natuur & milieu

Normaal januariweer is niet zacht en niet koud

Dat het de afgelopen weken uitzonderlijk zacht was kon iedereen aanvoelen, maar wat is dan normaal januariweer? Veel mensen denken aan schaatspret en sneeuw. Deze voorstelling van normaal winterweer is niet terecht, zegt Jaco van Wezel van Weeronline.

Vaker niet dan wel vorst

In ons huidige klimaat (gemiddelde over 1991-2020) is een temperatuur van een graad of 6 overdag, en rond of iets boven nul in de nacht en vroege ochtend heel normaal. Vorst in de nachten hoort dus zeker bij januari, maar het vriest gemiddeld vaker niet dan wel.

In De Bilt komt het op twaalf dagen tot vorst en op 2 à 3 dagen blijft het de hele dag vriezen. Op gemiddeld zo’n 5 dagen in de maand valt er sneeuw, wat niet wil zeggen dat het dan ook altijd blijft liggen.

Januari stormmaand bij uitstek

De eerste maand van het jaar is de stormmaand bij uitstek, met sinds het begin van de metingen in totaal elf zware stormen en vier zeer zware stormen. De meest bekende zeer zware storm is die van 31 januari 1953. Hierop volgde de grote watersnoodramp in het zuidwesten van Nederland. De meest recente zeer zware storm vond plaats op 18 januari 2018.

Wat is er veranderd aan het klimaat in januari?

Sinds halverwege de vorige eeuw is het klimaat in januari sterk opgewarmd. In de jaren 80 stond het klimaatgemiddelde voor januari in De Bilt nog op 2,0 graden. Sindsdien is het klimaat in januari 1,6 graden warmer geworden. Daarbij is het aantal officiële vorstdagen met drie gedaald en zijn we ook anderhalve ijsdag kwijtgeraakt.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...