Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Gelderland

Nieuwe techniek bij rioolwaterzuivering Winterswijk zorgt voor schoner water in de beek

Waterschap Rijn en IJssel gaat de rioolwaterzuivering in Winterswijk uitbreiden met een nieuwe techniek van ozon en belucht actief-koolfiltratie. Met deze techniek wordt het rioolwater van de huishoudens en bedrijven nóg beter schoongemaakt. Het schoongemaakte water gaat naar de Groenlose Slinge. Hierdoor valt de beek in de zomer niet droog én wordt het water in de beek schoner. Dit is goed voor de planten en dieren die er leven.

Nóg betere waterkwaliteit

Waterschapsbestuurder Antoinet Looman is verheugd dat de uitbreiding van de rioolwaterzuivering Winterswijk nu werkelijkheid gaat worden: “Het water in de beken en rivieren is al relatief schoon, maar het kan nóg schoner. Door deze aanpassing zetten we een grote stap naar een nóg betere waterkwaliteit, zoals ook Europa van ons vraagt.”

De rioolwaterzuivering Winterswijk zuivert het afvalwater van bedrijven en huishoudens in de regio Winterswijk en Groenlo.

Ook beken en rivieren

De nieuwe techniek is een combinatie van ozon en belucht actief-koolfiltratie. Deze extra ‘stap’ vindt plaats aan het einde van het huidige zuiveringsproces. Door de aanpassing worden ammonium, fosfor en medicijnresten beter uit het afvalwater verwijderd. Hiermee wordt het gezuiverde water nog veel schoner en dus ook het water van de beken en rivieren waar dit gezuiverde water heengaat.

Etten, Aalten, Lichtenvoorde en Ruurlo volgen

Na Winterswijk gaat het waterschap ook de rioolwaterzuiveringen in Etten, Aalten, Lichtenvoorde en Ruurlo verbeteren en/of uitbreiden. Hiermee draagt het waterschap bij aan de hogere kwaliteitsnormen van Europa die na 2027 behaald moeten zijn volgens de KaderRichtlijn Water 2022-2027.

Tijdspad

Het waterschap start in april 2023 buiten met de werkzaamheden. Naar verwachting is het werk zomer 2024 afgerond. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat betaalt een deel van de kosten van de uitbreiding van de RWZI via de bijdrageregeling ‘medicijnresten uit RWZI-effluent’.

Bronaanpak

Schoon water begint bij aanpak aan de bron. Er zijn namelijk ook stoffen die de werking van de riolering van de rioolwaterzuivering schaden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lozing van vetten die kunnen leiden tot verstoppingen. Of giftige stoffen die bacteriën doden. Het is daarom zaak om problemen bij de bron aan te pakken; wat er niet in gaat hoeft er ook niet uitgehaald te worden.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...