Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Gezin en kinderen

‘Nationaal Schoolontbijt voor kinderen in armoede is symptoombestrijding’

Het Nationaal Schoolontbijt wil alle basisschoolkinderen die dat nodig hebben het hele jaar door ontbijt aanbieden. Het is natuurlijk mooi om iets te doen aan armoede, maar met dit initiatief wordt de oorzaak niet aangepakt, zegt Mirjam Andries van Movisie.

Lost armoedeprobleem niet op

“Het is afschuwelijk dat armoede in Nederland enorm toeneemt, en dat kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Het is ontzettend belangrijk om daar iets aan te doen en op dit initiatief is niks af te dingen. Maar dit lost het armoedeprobleem niet op”, aldus Andries.

Menstruatiearmoede, energiearmoede en meer

Het Nationale Schoolontbijt valt volgens Andries in hetzelfde rijtje als de aanpak voor menstruatiearmoede, energiearmoede, vervoersarmoede en inflatiearmoede. Allemaal andere benamingen die voortkomen uit het probleem armoede.

Systematisch en duurzaam aanpakken

Daarom moet armoede systematisch en duurzaam aangepakt worden. Zo kunnen ouders weer ontbijt voor hun kinderen kopen, hebben mensen geld om met vervoer naar werk te gaan zodat ze hun baan niet verliezen, of menstruatieproducten kopen, en gewoon de verwarming aanzetten en warm douchen.

Geen buffers voor tegenvallers

Te veel Nederlanders hebben geen buffers om tegenvallers op te vangen. Onverwachte kosten leiden dan al snel tot financiële stress en betalingsproblemen. Ad hoc-maatregelen zullen daardoor steeds minder voldoen. Die structurele aanpak is ook hard nodig om te voorkomen dat er bij elke (economische) tegenvaller weer een armoedefenomeen opduikt. Denk bijvoorbeeld aan smartphone-armoede of rollatorarmoede.

Stappen ontoereikend

Andries: “De eerste stappen om armoede structureel te bestrijden worden gezet, maar zijn nog niet toereikend. Zeker niet voor degenen die voor alle crises al moeite hadden om het hoofd boven water te houden. Met alle pleisters die nu geplakt worden zakken deze mensen misschien minder diep, maar ze zijn al jaren door het ijs gezakt.”

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...