Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Cultuur

Locatie theaterspektakel Boer Koekoek deze zomer in Hollandscheveld

Gisteren, precies 60 jaar na de boerenopstand in Hollandscheveld onder leiding van Boer Koekoek (6 maart 1963), hebben stichting Het Pauperparadijs en Theater de Tamboer plannen gepresenteerd voor de grootschalige theaterproductie Boer Koekoek.

Humor en live rockmuziek

Op een spectaculaire locatie in het dorp Hollandscheveld, met uitzicht over de boerenakkers, maakt theatermaker Tom de Ket komende zomer een voorstelling over de boerenopstanden toen en nu: virtuoos theater, vol humor en met live rockmuziek.

Boer Koekoek is een initiatief van Pieter-Bas Rebers, directeur van Theater de Tamboer in Hoogeveen, die twee jaar geleden Tom de Ket en producent Wolter Lommerde vroeg om deze nieuwe productie in Drenthe te ontwikkelen.

De eerste populist van Nederland

Boer Koekoek is de nieuwe locatieproductie van schrijver/regisseur Tom de Ket, die eerder de zeer succesvolle producties Het Pauperparadijs en Mammoet maakte in Drenthe. De voorstelling trekt een parallel tussen de huidige boerenprotesten en de boerenopstand van 1963, voedingsbodem voor de opkomst van politicus Boer Koekoek (1912-1987), de eerste populist van Nederland.

De voorstelling speelt in het heden en laat zien hoe een historisch gezelschap de boerenopstand van 1963 opnieuw gestalte geeft. Tijdens het repetitieproces en de generale repetitie leren we spelers beter kennen en worden de onderlinge verhoudingen op scherp gezet.

Boer Koekoek wordt gespeeld door acteur Han Oldigs. De cast bestaat verder uit Marjolein Ley, Servaes Nelissen, Kim van Zeben, Tobias Nierop, Jeske Van de Staak, Rein Hofman en Sophie Bakker.

Het team van makers bestaat naast Tom de Ket (concept, script en regie) uit:

  • Rob Klerkx (muziek)
  • Michiel Voet (vormgeving en decorontwerp)
  • Sanne Oostervink (kostuumontwerp)
  • Hans Boven (lichtontwerp)
  • Robert van Delft (geluidsontwerp)
  • Cecile Brommer (dramaturgie)
  • Anne Reitsma (regie-assistentie)
  • Wolter Lommerde (producent)

Panoramisch uitzicht van honderden meters

Boer Koekoek speelt in juli en augustus in een enorme loods van Fieten Olie van meer dan 3000 m2 in Hollandscheveld. Het publiek neemt plaats op een tribune met een capaciteit van 1000 zitplaatsen in de loods. Omdat de gehele achterwand van de loods wordt gedemonteerd, ontstaat er een panoramisch uitzicht van honderden meters over de boerenakkers. Ook alle voorzieningen voor horeca en publieksontvangst vinden plaats in de loods.

Foto: Nationaal Archief: entry aafe19da-d0b4-102d-bcf8-003048976d84 /Eric Koch, CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11624492

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...