Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Nieuws

LIV: stijging voertuigdiefstal zet door

De stijging van autodiefstal die in het eerste halfjaar van 2022 werd geconstateerd, zet door. Opvallend is dat met name oude auto’s in trek zijn. Ook zijn er duidelijke verschillen in typen diefstallen per merk, waarbij bepaalde modellen juist in trek zijn vanwege de onderdelen.

Elf procent meer dan 2021

In 2022 zijn er 5.973 personenauto’s gestolen. Dit is 11% meer dan in 2021. Hiervan werd 45% teruggevonden. Diefstal van lichte bedrijfswagens is met 23% gestegen naar 1.394 stuks. Motorfietsen (1.694 stuks) en brom- en snorfietsen (12.590 stuks) laten een stijging zien van 13% en 27 %. Totaal zijn er 18.562 gekentekende voertuigen gestolen, waarvan 39% is teruggevonden.

Toyota meest gestolen

Met 5.973 stuks ligt het aantal gestolen personenauto’s overigens nog wel lager dan in 2019, het jaar voor corona uitbrak. Toen werden er namelijk 7.107 voertuigen gestolenToyota neemt met 1.036 stuks de eerste plaats over van Volkswagen als meest gestolen merk. Toyota laat van alle merken de grootste diefstalstijging zien met 83% ten opzichte van 2021.

Teruggevonden zonder katalysator

De Toyota RAV 4, het meest gestolen model met 465 stuks, onttroont de VW Golf als meest gestolen model van de afgelopen jaren. De Toyota Auris wordt hoofdzakelijk gestolen voor de onderdelen: van de 193 gestolen voertuigen werd namelijk 73% teruggevonden zonder katalysator.

Opvallende stijgingen

Diefstal van de C-Max, Focus en Fiesta veroorzaken bij Ford een opvallende stijging van 49%. De diefstal van elektrisch/ hybride voertuigen is met 74% gestegen naar 1.002 stuks. Deze stijging komt met 771 stuks bijna geheel voor rekening van Toyota. Mercedes, Peugeot en Renault zijn de opvallende stijgers bij lichte bedrijfswagens. Bij de zware bedrijfswagens (+26%) is MAN een opvallende nieuwkomer met 8 gestolen voertuigen.

Oudere voertuigen populair

Personenauto’s van 3, 4 en 5 jaar oud worden het meest gestolen en zijn goed voor 27% van de diefstallen. Diefstal van personenauto’s van 0 tot 3 jaar daalt met 8 %. Personenauto’s van 20 jaar en ouder laten een opvallende diefstalstijging zien van 18%. Het terugvindpercentage is bij personenauto’s met 45% gelijk gebleven aan dat van 2021. De eerste 24 uur is de kans op terugvinden het hoogst met 16%, na één maand is dit nog maar 7,6%.

Verduistering: niet teruggebracht

Van de 5.973 personenautodiefstallen in 2022 ging het bij ongeveer 1100 aangiften om verduistering. Het gaat dan onder andere om voertuigen die zijn geleend, gehuurd, geleased (bedrijfsmatig of privaat) enz. maar niet zijn teruggebracht bij de rechtmatige eigenaar. Er is een gestage stijging zichtbaar sinds 2016 toen er slechts 400 aangiften van verduistering waren.

Verduistering is een bijzondere vorm van diefstal en voor daadwerkelijke diefstalsignalering moet aan een aantal specifieke voorwaarden zijn voldaan.

Cybercriminaliteit en preventie

“Het tegengaan van voertuigdiefstal is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel fabrikanten, verzekeraars als eigenaren. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat meerdere merken eenvoudig te hacken zijn. Er ligt dus een eerste belangrijke rol bij fabrikanten om hun voertuigen beter te beschermen tegen cybercriminaliteit.”, zegt manager LIV Rudi Welling.

Beveiligingssysteem met keurmerk

“Bij diefstalbeveiliging is de focus veelal gericht op jonge voertuigen, maar er is zeker winst te behalen bij het beveiligen van oudere voertuigen. Deze zijn vaak geheel niet voorzien van enige beveiliging en geven criminelen vrij spel. Preventie is en blijft het belangrijkste middel tegen diefstallen. Een beveiligingssysteem met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging bij jonge, maar zeker ook bij oudere en historische voertuigen blijft onze eerste aanbeveling”.

Keyless entry is risico

Het LIV waarschuwt ook voor de risico’s van auto’s met keyless entry. Bij auto’s met zo’n systeem is de auto te openen met een signaal dat de sleutel of een afstandsbediening uitstuurt. Wanneer dit signaal bijvoorbeeld net buiten een woning opgepikt kan worden, kunnen criminelen eenvoudig het signaal versterken om zo de auto zonder moeite te openen. Het advies is dan ook om sleutels met keyless entry altijd in een metalen kluis op te bergen zodat het signaal binnen blijft.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...