Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Ondernemen

Krapte op de arbeidsmarkt? Zo heb én hou je je personeel

Op de arbeidsmarkt is de afgelopen tijd een bijzondere situatie ontstaan: er zijn meer vacatures dan werkzoekenden. Dat betekent dat sollicitanten het voor het uitkiezen hebben en dat bedrijven kampen met een personeelstekort en eventueel een groot verloop. De oplossing hiertegen? Het aantrekkelijk maken van de werksituatie. Een bedrijf waarvan de werknemers met plezier naar hun werk komen, ondervindt zelfs méér voordelen dan alleen een stabiele personeelssituatie.

Als directeur, leidinggevende en manager ben je afhankelijk van je personeel en hoe goed zij hun werk doen. Op het moment dat er onvrede op de werkvloer ontstaat, kan dit snel leiden tot grote problemen voor een bedrijf. Vaak spelen er in een negatieve werksfeer meerdere elementen mee die voor veel managers, leidinggevende of directeuren onzichtbaar zijn. Bewustwording van deze elementen en processen, en daarop voortbordurende veranderingen in de bedrijfscultuur, zorgen voor een omslag voor zowel directie als werknemers. Executive coaching biedt hierin ondersteuning.

Drie fouten die snel gemaakt zijn

Op de werkvloer hebben we het altijd ‘druk, druk, druk’. Onze agenda’s zijn al maanden van tevoren volgepland en als er een briefing naar personeel gestuurd is, wordt verwacht dat deze probleemloos opgevolgd wordt. Als iemand met een leidinggevende functie binnen een bedrijf ben je al snel alleen maar aan het managen: al dan niet jouw personeel, of je agenda. Hierdoor ligt het gevaar op de loer dat je het welzijn van de werknemers uit het oog verliest en je -onbewust- schuldig maakt aan de drie meest gemaakte fouten die zorgen voor een onprettige werksituatie voor je werknemers. Namelijk:

 1. Weinig tijd hebben voor je werknemers om even een praatje te maken op menselijk niveau
 2. Hierdoor geen persoonlijke betrokkenheid hebben met de werknemers
 3. Je niet kwetsbaar op durven stellen richting jouw team of personeel (je hebt immers geen persoonlijke band met ze)

Het herkennen en veranderen van deze drie fouten is geen gemakkelijk proces. Bij veel bedrijven is de bedrijfscultuur in steen gebeiteld en is er een intensief traject nodig om een frisse wind door het bedrijf te laten waaien.

De gevolgen van ontevreden personeel

De consequenties van een negatieve bedrijfscultuur zijn aanzienlijk. Zowel voor personeel als voor directie. Er ontstaat een mismatch tussen directie/leidinggevenden en het personeel. Aan de ene kant (leidinggevenden/managers) is er een focus op het behalen van alle doelen en aan de andere kant is er de vraag (personeel) om bepaalde elementen die nodig zijn voor het behalen van deze doelen. Dit is een combinatie van harde factoren zoals een goede bureaustoel, arbeidsvoorwaarden en kantine, en zachte factoren zoals een gezellige werksfeer, open en eerlijke communicatie en begrip voor een ander. Directe gevolgen van een dergelijke mismatch zijn:

 1. Een onprettige werksfeer
 2. Mensen willen niet meer op kantoor werken
 3. De betrokkenheid wordt minder
 4. De productiviteit wordt minder, werknemers doen alleen nog ‘the bare minimum’ waardoor andere werknemers juist extra belast worden
 5. De kans op een burn-out onder personeel wordt hoger
 6. Personeelsverloop
 7. Personeelstekort

Zo zet je verandering in

Om bovenstaande problemen te voorkomen is een verandering in de bedrijfscultuur een ‘must have’ en geen ‘nice to have’. Bij executive coaching kijkt een derde partij naar de mogelijke veranderingen in de bedrijfscultuur. Deze frisse blik met een ‘recht voor z’n raap aanpak’, ziet al snel waar de schoen wringt en kan beproefde technieken inzetten om de situatie zo snel en efficiënt mogelijk te verbeteren.

Hoe sneller mensen weer op elkaar ingespeeld zijn, hoe sneller de vruchten geplukt kunnen worden van een goede werksfeer. Deze voordelen zijn onder andere:

 1. Een verbetering van de sfeer op de werkvloer
 2. Een grotere betrokkenheid van de werknemer bij zijn of haar werkzaamheden
 3. Werknemers zullen eerder initiatief tonen en met nieuwe ideeën komen
 4. De loyaliteit wordt verbeterd
 5. Werknemers blijven sneller een uurtje langer als daarmee het resultaat van een project gebaat is
 6. Minder verloop bij personeel en het makkelijker aanhouden van vaste krachten
 7. Hierdoor kan een bedrijf sneller en gezonder groeien

Wanneer is het juiste moment voor executive coaching?

Als bij de bovenstaand geschetste problemen een belletje begint te rinkelen, dan is nu het moment om te starten met executive coaching. Maar het hoeft niet direct een drama op de werkvloer te zijn om te beginnen met het opnieuw vormgeven van de bedrijfscultuur. Executive coaching is er namelijk ook om advies te geven aan managers die graag willen weten of hun aanpak de meest vruchtbare is. Ook reorganisaties zijn een goed moment om een derde partij te laten meekijken zodat, wanneer bijvoorbeeld verschillende afdelingen worden samengevoegd, alle neuzen dezelfde kant op wijzen. Het beginnen aan het creëren van een goede sfeer op de werkvloer kan daarom op elk gewenst moment voor iedereen die er klaar voor is om te werken binnen een gezond bedrijf.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...