Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Financieel

‘Koop nu, betaal later’-knop kan best aanblijven, zolang die goed wordt gebruikt

De schuldenproblematiek in ons land is ernstig en hardnekkig. Alleen een onderneming die er ook in de incasso alles aan doet dat mensen niet achter cijfers verdwijnen, mag zichzelf maatschappelijk verantwoord noemen. “De huidige incassopraktijk is niet menselijk”, stelt Suzanne Ekel van de Goldschmeding Foundation:  “De oplossing ligt in maatschappelijk verantwoord incasseren.”

Knop met focus op omzetgroei verwerpelijk

Ekel: “De transitie draait niet om een wet maar om mensen. Ik zou het toejuichen als organisaties zich dat in hun klantcontact weer beseffen. En dat de meeste mensen deugen. Als de ‘koop nu, betaal later’-knop wordt ingezet vanuit vertrouwen is het prima, de knop gebruiken met een focus op omzetgroei is verwerpelijk.”

Menswaardig klantcontact

“Vroeger kocht je op de pof in het vertrouwen dat je je schulden ook weer afloste”, vertelt Ekel. “En als dat betalen dan niet meteen ging, werd de rekening gesloten en mocht je tijdelijk geen producten kopen.”

“Als je als verkopende partij bereid bent om er samen uit te komen als je klant onverhoopt in de problemen komt, ben ik niet tegen de KNBL-knop, maar dit is vaak niet het geval. De KNBL-knop wordt dan juist geplaatst vanuit focus op omzetgroei, en niet vanuit vertrouwen.”

Richt je tot schuldeisers

De Nederlandse Vereniging van Gemeenten en de Nederlandse Vereniging van Schuldhulpverleners luiden de noodklok en de Consumentenbond vreest toenemende misstanden als gevolg van de inflatie en energiearmoede.

De overheid is bezig met regelgeving voor gerechtsdeurwaarders, maar er is nauwelijks aandacht of beleid dat zich op de schuldeisers richt. Terwijl er in de bedrijfsvoering alle gelegenheid is om het anders te doen.

Bedrijfsvoering vanuit medemenselijk ondernemen

De Goldschmeding Foundation werkt aan bedrijfsvoering vanuit medemenselijk ondernemen. Ekel: “Daarin ontwikkelen we een traject met een value case met zes bedrijven die maatschappelijk verantwoord incasseren toepassen zodat duidelijk wordt dat dit aan alle kanten winst oplevert. Met een toolkit voor schuldeisers willen we ondernemers laten zien dat het anders moet en kan.”

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Nieuws

Je zou bijna denken dat het overnametijd is in de wereld van SEO en online marketing. Vandaag maken Leads.io en Klik Proces bekend dat...