Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Mens en samenleving

Jacht op Nederlandse arbeidskrachten

Buitenlandse bedrijven en overheden maken jacht op Nederlandse arbeidskrachten. Er is sprake van enorme internationale personeelstekorten die worden veroorzaakt door een inhaalslag na corona, de sterk aantrekkende economie, vergrijzende samenleving en de grote investeringen in de energietransitie.

1 miljoen vacatures in het buitenland

De buitenlandse werkgevers hebben 1 miljoen vacatures, vooral in de gezondheidszorg, engineering, IT, transport, horeca, onderwijs en de agrarische sector. Met secundaire werkvoorwaarden als verhuiskostenvergoeding en betaalde taal -en snuffelstages. Het aanbod is divers. Zo zoekt het Zweedse mijnbouwbedrijf LKAB technisch personeel. Dit bedrijf was onlangs in het nieuws met de ontdekking van de grootste voorraad aardmetalen in Europa.

25e Emigratiebeurs

Buitenlandse bedrijven en overheden presenteren zich op 1 en 2 april tijdens de 25e editie van de EmigratieBeurs in Expo Houten. Op deze beurs ontmoeten naar verwachting zo’n 12.000 toekomstige Nederlandse emigranten 250 buitenlandse bedrijven en overheden voor een eerste kennismaking. Bezoekers met beroepen uit alle sectoren oriënteren zich op het ruime aanbod van werken, wonen, ondernemen en studeren in het buitenland.

Versneld visum-traject, specifiek boeren welkom

Canada, Australië en Nieuw-Zeeland bieden voor de meeste gewilde talenten een versneld visumtraject. Daarbij zijn de selectiecriteria versoepeld, waardoor het makkelijker is om als Nederlander in die landen te gaan werken, wonen en ondernemen. De Canadese overheid is op zoek naar 500.000 arbeidskrachten. Canada is daarnaast actief op zoek naar boeren die de ruimte zoeken in de Canadese agrarische sector.

Diverse motieven voor emigratie

Er spelen diverse motieven om een emigratie te overwegen. Vertrekredenen voor Nederlanders zijn:

  • overbevolking,
  • immigratiecrisis,
  • veranderende mentaliteit en
  • woningnood in Nederland

Dit blijkt uit onderzoek van de EmigratieBeurs. Jaarlijks denkt 2 tot 3% van de Nederlandse bevolking serieus na over een vertrek naar het buitenland. Daarvan vertrekt jaarlijks 28 – 30%  (150.000) daadwerkelijk naar het buitenland. In 2021 waren dat er 145.330 en na corona in 2022 vertrokken 173.469 emigranten.

De verwachting is dat de emigratiecijfers komende jaren verder zullen stijgen tot 190.000 in 2030.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...