Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Gezondheid

Houtrook kan komende dagen weer overlast veroorzaken

Het rustige weer van vandaag en komende dagen kenmerkt zich niet alleen door bewolkt en mistig weer, maar ook door de kans op houtrookoverlast. In het zuiden en zuidoosten kan houtrook in woonwijken blijven hangen doordat de wind wegvalt. Vrijdagavond kan tijdelijk ook in het midden van het land overlast ontstaan. In het weekend trekt de wind iets aan en zal houtrook veel minder blijven hangen.

Zwakke wind

Het is heel rustig weer vandaag met wolkenvelden en vooral in het noordwesten ook zon door een licht aanlandige wind. In het zuiden en zuidoosten staat erg weinig wind en vanavond zal de wind verder in kracht afnemen. In Brabant en vooral Limburg is de wind zwak en kan deze in sommige woonwijken wegvallen. In het midden en noorden staat iets meer wind dan in het zuiden.

Temperatuur net boven vriespunt en mist

De temperatuur ligt dan een paar graden boven het vriespunt en er kan mist ontstaan. Juist bij dit weertype is het lekker om de houtkachel aan te steken, maar kan houtrook ook dicht bij het aardoppervlak blijven hangen en overlast veroorzaken, zo waarschuwt Jaco van Wezel van Weeronline.

Vrijdag grootste kans op overlast, weekend meer wind

Donderdagavond lijkt vooral Zuid-Limburg kans te maken op overlast door houtrook van een houtkachel of een haard. Maar vrijdagavond kan de wind in het zuiden en midden van het land tijdelijk op grote schaal wegvallen. Deze avond is de overlast door houtrook waarschijnlijk het grootst. Ook omdat de lucht na een aantal dagen met weinig wind steeds viezer wordt. In het weekend neemt de wind iets in kracht toe en daarmee zal ook het mistige weer met kans op overlast door houtrook verdwijnen.

Schadelijke stoffen bij houtrook

Houtrook is ongezond omdat bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide. Deze stoffen zijn voor iedereen schadelijk, maar mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen ontwikkelen eerder klachten.

Rustig weer met bewolking

Bij sommige weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij weinig wind, waait de rook minder goed weg. Zeker bij rustig weer met bijvoorbeeld bewolking of mist moet je geen vuurtje stoken. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijnstof, verergert rook de situatie.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...