Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Gezondheid

Hooglandse zusjes starten armbandjesactie voor hun moeder

De 11-jarige Isa en 7-jarige Sara uit Hoogland hebben een bijzondere missie. Hun moeder Wendy is zeer slechtziend vanwege de ziekte van Leber, een erfelijke oogziekte. Geïnspireerd door hun moeders doorzettingsvermogen en motto “Iets wat je niet kunt, kun je misschien op een andere manier wel”, willen de zusjes samen met het Oogfonds onderzoek naar deze ziekte mogelijk maken.

Landelijke inzamelingsactie #TeamWikke

Met de steun van het onderzoeksteam van dr. Wijnholds van het LUMC, dat al in de startblokken staat, ontbreekt er nog slechts één ding: geld. Om bij te dragen aan de financiering van het onderzoek en ervoor te zorgen dat het daadwerkelijk van start kan gaan, hebben Isa en Sara besloten om armbandjes te maken.

De lokale actie van Isa en Sara maakt deel uit van een grotere landelijke inzamelingsactie van het Oogfonds onder de noemer #TeamWikke. Het doel van deze actie is om in totaal € 450.000 in te zamelen, waarmee het onderzoek mogelijk gemaakt kan worden.

Armbandjesactie om onderzoek te steunen

Van elk verkocht armbandje gaat de helft van de opbrengst rechtstreeks naar het onderzoek naar de ziekte van Leber in het LUMC. De armbandjes zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en zijn te bestellen met of zonder bedeltjes zoals sterretjes, hartjes en schelpjes. Bestellingen kunnen geplaatst worden via de speciale Kom-in-actie-pagina op de website van het Oogfonds.

Twee meisjes met opgestoken rechterduim aan een houten tafel, waarop twee sorteerdozen met kraaltjes in allerlei kleuren liggen. Op de opengeklapte deksels van de sorteerdozen ligt een zwarte rol met daaromheen ongeveer vijftien armbandjes. Het meisje links is de zevenjarige Sara met donkerblond haar en een roze T-shirt, naast haar de hoogblonde elfjarige Isa met een paars shirtje en daarover een zwart jasje met opvallende lichte knopen.

De zusjes hebben in anderhalve week al meer dan 1.000 euro opgehaald met hun actie maar willen een nog veel groter bedrag ophalen.

Help mee om erfelijke blindheid te voorkomen en te genezen

De knutselende zusjes roepen iedereen op om mee te helpen het onderzoek naar de ziekte van Leber mogelijk te maken, zodat erfelijke blindheid in de toekomst voorkomen en genezen kan worden. Door een armbandje bij hen te kopen, draagt u direct bij aan deze belangrijke missie.

Meerdere acties voor onderzoek Leber

Wendy en haar gezin hebben een reeks aan acties opgezet om geld in te zamelen voor het onderzoek. Zo gaan ze kleding inzamelen en gedurende de hele maand juli gaat de totale opbrengst van statiegeldflessen bij Albert Heijn in Hoogland naar dit oogonderzoek. Daarnaast zijn ze ook gevraagd om tijdens het dorpsfeest in Hoogland in september hun armbandjes te verkopen voor dit mooie doel. Een prachtige gelegenheid voor de lokale gemeenschap om samen te komen en bij te dragen aan het onderzoek.

Over actie #TeamWikke

Wikke is 14 jaar oud en 3 jaar geleden verloor hij in korte tijd bijna al zijn zicht door de oogziekte van Leber. Wikke is een doorzetter en ondanks dat zijn leven drastisch is veranderd, is hij niet bij de pakken neer gaan zitten. Integendeel: hij zet zich in om te zorgen dat erfelijke blindheid in de toekomst voorkomen en genezen kan worden. Vorig jaar leverde Wikke een topprestatie door de Vierdaagse te lopen en daarmee een prachtig bedrag voor oogonderzoek op te halen.

Dit bedrag heeft het Oogfonds sindsdien gereserveerd voor onderzoek naar de ziekte van Leber. Intussen is er een doorbraak en staat er in het LUMC een onderzoeksteam onder leiding van dr. Wijnholds klaar om aan de slag te gaan met dit onderzoek. Een zeer haalbaar onderzoek, waarbij verwacht wordt dat er binnen 10 jaar een geneesmiddel is ontwikkeld waardoor we blindheid door de ziekte van Leber en uiteindelijk ook andere erfelijke oogziektes kunnen voorkomen en genezen.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...