Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Elektronica

Help, mijn ledlamp knippert, wat moet ik doen?

Niets is zo irritant als een knipperende ledlamp. Het kan een flinke bron van frustratie zijn, vooral als je niet weet wat de oorzaak is en hoe je het kunt oplossen. Gelukkig zijn er vaak simpele oplossingen voor dit probleem. Het is ook goed om te weten dat dit probleem vaker voorkomt bij goedkope ledlampen of bij niet-gecertificeerde lampen van bijvoorbeeld AliExpress. Goedkoop is vaak duurkoop.

Knipperen door een verkeerde dimmer

Een van de meest voorkomende oorzaken van knipperende ledlampen is het gebruik van een halogeendimmer. Ledlampen werken anders dan halogeenlampen en hebben daarom een speciale dimmer nodig. Als je een halogeendimmer gebruikt voor led-verlichting, kan dit leiden tot een knipperende lamp. De oplossing hiervoor is simpel: vervang de halogeendimmer door een led-dimmer. Hiermee voorkom je niet alleen het knipperen, maar verleng je ook de levensduur van je ledlamp.

Het is trouwens belangrijk om te benoemen dat de A-merk ledlampen vaak gemaakt zijn om ook te werken op een halogeen dimmer, dus daarbij komt dit probleem zelden voor.

Andere redenen waarom een ledlamp kan knipperen

Een andere oorzaak van knipperende ledlampen kan fluctuaties in de netspanning zijn. Als de spanning te hoog of te laag is, kan dit leiden tot een onstabiele stroomtoevoer en dus een knipperende lamp. In dit geval is de oplossing om een spanningsstabilisator te gebruiken. Dit apparaat reguleert de netspanning en zorgt ervoor dat de stroomtoevoer stabiel blijft.

Defecte led-driver

Als laatste kan het knipperen van een ledlamp ook veroorzaakt worden door een defecte led-driver. De led-driver is het onderdeel van de lamp dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de stroomtoevoer. Als deze kapot is, kan dit leiden tot knipperende verlichting. In dit geval is het vervangen van de led-driver de enige oplossing.

Vaak simpele oplossingen

Er kunnen dus verschillende oorzaken zijn van knipperende ledlampen, maar gelukkig zijn er vaak simpele oplossingen voor. Als je een halogeendimmer gebruikt, vervang deze dan door een led-dimmer. Gebruik een spanningsstabilisator als de netspanning fluctueert. En als laatste, als de led-driver kapot is, vervang deze dan om het probleem op te lossen. Zo kun je weer genieten van stabiele en knippervrije led-verlichting.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Nieuws

Je zou bijna denken dat het overnametijd is in de wereld van SEO en online marketing. Vandaag maken Leads.io en Klik Proces bekend dat...