Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Gezondheid

Gepast voorschrijven van medicijnen is beter voor mens en milieu

Medicijnen zijn van levensbelang, maar drukken ook zwaar op het milieu. Desondanks blijken veel patiënten langdurig medicijnen te slikken zonder contact met een zorgverlener, zo komt naar voren uit recent onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Het voorkomen van dit onnodige gebruik van medicijnen is misschien wel de makkelijkste manier om milieu-impact te verminderen.

Effecten van voorkomen onnodig gebruik

De eerste maatregelen van het thema ‘Verminderen van Milieubelasting van Medicatie(gebruik)’ in de nieuwe Green Deal Duurzame Zorg 3.0 zijn – zo bevestigt het onderzoek wel – een schot in de roos. Ze luiden als volgt: “…1) het gepast voorschrijven en gepast afleveren van noodzakelijke medicijnen en 2) het bevorderen van therapietrouw en juist gebruik door de patiënt.”

“Dit onnodige gebruik voorkomen scheelt niet alleen veel geld en milieuschade, maar in bepaalde gevallen zelfs negatieve effecten voor de gezondheid”, zegt Judith de Bree, Adviseur duurzaam ondernemen bij Stichting Stimular.

Een sleutelrol voor apothekers

De Bree: “Apothekers beheren de medicatiedossiers van patiënten en kunnen medicatiereviews doen om artsen te adviseren, die hier vaak te druk voor zijn. Zo kunnen apothekers gericht duurzaam advies geven aan behandelend artsen over het stoppen van medicatie als de indicatie vervallen is of de afbouw van medicatie.”

Als een van de eersten op de hoogte van nieuwe alternatieven

De verandering van ‘vaste’ voorschrijving naar ‘indien nodig’ kan in deze medicatiereviews meegewogen worden. Ook zullen apothekers als een van de eersten op de hoogte zijn van milieuvriendelijke, gelijkwaardige alternatieven voor medicatie.

Adequaat vergoeden

“Belangrijk is wel dat zorgverzekeraars deze verduurzamingsslagen adequaat gaan vergoeden. En, mooi meegenomen: de apotheker kan bij uitgifte van medicijnen de patiënten gelijk op het hart drukken overgebleven medicatie vooral retour te brengen (en niet door de gootsteen te gieten). Dat scheelt alvast bergen pillen en poen per jaar”, besluit De Bree.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...