Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Nieuws

Gaat Spotify abonnees verliezen en waar gaan ze dan heen?

De controverse rondom de podcast van Joe Rogan kan je niet ontgaan zijn. Neil Young stelde Spotify de keus: Joe Rogans podcast van Spotify af, of de muziek van Neil Young verwijderen van het platform. Het werd het laatste en daarna volgden nog enkele artiesten met hetzelfde verzoek. Dat zette Spotify-abonnees kennelijk ook aan het denken en een aantal van hen is inmiddels vertrokken.

19% Spotify-abonnees vertrekt (zeggen ze)

Naar aanleiding van alle commotie zou 19% van de gebruikers Spotify hebben opgezegd of dat overwegen, zo meldt Variety. Gebeurt dat echt? Als we even verder zoeken vinden we het verslag van Forrester Research zelf, dat als bron geldt. Daaruit blijkt dat:

 • dit een percentage uit een poll in Forresters ‘CommunityVoices’ is;
 • er 657 deelnemers waren, waarvan er 446 geen Spotify gebruiken;
 • van de 211 Spotify-gebruikers er 40 zijn die hun abonnement hebben opgezegd of dat zeggen te gaan doen;
 • 18 deelnemers bepaalde functionaliteiten te belangrijk vinden om op te zeggen;
 • nog eens 39 hun abonnement opzeggen als er meer artiesten die ze leuk vinden hun muziek van Spotify verwijderen.

De 40 die hun abonnement hebben opgezegd of dat nog gaan doen maken dus samen de 19% waar het over gaat. Maar mensen die zeggen iets te gaan doen, doen dat uiteindelijk lang niet altijd. Dat percentage kan dus zomaar lager uitpakken.

Is de poll wel representatief?

Buiten het feit dat het percentage lager uit kan pakken is het ook zaak realistisch te kijken of de poll wel representatief is. Die 19% zegt weinig als er geen echt representatieve steekproef is gedaan. En dat is ook wat Forrester zelf aangeeft:

This poll was administered to a sample of 657 online consumers in the US, UK, and Canada in Forrester’s qualitative ConsumerVoices online community. This data is not weighted to be representative of total country populations.

Om daarna ook te verwijzen naar eerdere onderzoeken waaruit blijkt dat de verontwaardiging snel kan groeien en tot een boycot kan leiden, maar mensen ook snel hun verontwaardiging weer vergeten en laten varen.

Storm in een glas water dus?

Als je de korrels zout toevoegt die je hierboven al van ons krijgt, is de vraag of de soep wel echt zo heet gegeten wordt als deze wordt opgediend. Het zou zomaar eens een storm in een glas water kunnen zijn. Wat niet wegneemt dat er daadwerkelijk mensen hun Spotify-abonnement hebben opgezegd en een andere streamingdienst hebben gekozen.

Het percentage opstappers zal dan wel een stuk lager liggen dan de 19% dat het natuurlijk lekker doet om wat sensatie mee te maken. Niettemin zal het de groei van Spotify wel even doen stokken, en zal die groei waarschijnlijk weer lekker doorgaan wanneer iedereen alle ophef achter zich heeft gelaten.

Op zoek naar alternatieven voor Spotify?

Of je nu een alternatief zoekt voor Spotify vanwege Joe Rogan of het vertrek van Neil Young, Joni Mitchell, India Arie en andere artiesten, of gewoon nieuwsgierig bent: er zijn voldoende alternatieven. Een aantal alternatieven voor Spotify op een rijtje:

Als je meer wilt weten over de voor- en nadelen per platform, verwijzen we je graag naar artikelen van Trouw, Mashable (dat nog wat andere alternatieven noemt) en AD. Waarom zouden wij herhalen wat anderen al hebben geschreven?

Onze tips als je wilt overstappen of zelfs voor het eerst een streamingdienst kiest

In principe hoeft niets je tegen te houden om over te stappen. Natuurlijk, het zal wennen zijn omdat iedere streamingdienst toch (ietsje) anders is. Dat soort dingen weerhoudt ons toch ook niet van de aanschaf van een nieuwe auto?

Of je nu overstapt of nog geen muziekstreamingdienst gebruikt, hier een aantal tips om mee te nemen in je overwegingen:

 • Hoeveel muziek (tracks) is er beschikbaar en staan jouw favorieten er tussen?
 • Kun je de streamingdienst gebruiken op alle apparaten die je wilt? Denk aan smartphone, smart-tv of Sonos.
 • Wil je persoonlijke suggesties of afspeellijsten op basis van je muzieksmaak?
 • Wil je dat artiesten eerlijk betaald krijgen voor hun muziek?
 • Kun je ook eigen muziekbestanden toevoegen?
 • Wil je ook podcasts luisteren?
 • Wil je hoge kwaliteit audio?

Misschien kun je zelf nog wat wensen (of zelfs eisen) toevoegen aan dit lijstje. En natuurlijk kun je wat van onze tips afstrepen als je geen waarde hecht aan deze tips.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...