Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Cultuur

Expositie en boek voor 100ste geboortejaar beeldhouwer René van Seumeren

In oktober 2023 wordt het 100ste geboortejaar van de Nederlandse beeldhouwer René van Seumeren (1923-1989) gevierd met een langverwachte tentoonstelling en boek over zijn leven en werk.

Artistieke nalatenschap

René van Seumeren werd opgeleid aan de Rijksacademie in Amsterdam door professors Bronner en Esser en won in 1949 de zilveren Prix de Rome. Hij is onder meer bekend van beeldengroep Concordia en het Bartholomeusbeeld in Utrecht, maar exposeerde bij leven nooit. Kunsthistoricus Jaap Versteegh verdiepte zich in het leven en werk van de kunstenaar en presenteert nu de artistieke nalatenschap van René van Seumeren.

Geloof in beeldhouwkunst

‘Geloof in beeldhouwkunst’ is de titel van zowel het boek als de tentoonstelling over René van Seumeren. Enerzijds was voor René van Seumeren (en veel tijdgenoten) het geloof een belangrijke inspiratiebron voor zijn beeldhouwkunst, anderzijds geloofde René van Seumeren ook sterk in de beeldhouwkunst als medium voor het uitdragen van zijn overtuiging. Curator en schrijver Jaap Versteegh besteedt in ‘Geloof in beeldhouwkunst’ uitgebreid aandacht aan zowel de jeugd en opleiding van René van Seumeren, als de kunstwereld van zijn dagen.

Ook wordt stilgestaan bij het leven van de kunstenaar in Utrecht, Maarssen en Reek en zijn fraaie werken in de openbare ruimte. Versteegh: “Centraal staat het veelzijdige beeldhouwwerk van deze integere kunstenaar, dat gekenmerkt wordt door respect voor traditie, grote beheersing van de techniek van de beeldhouwkunst en bovenal door liefde voor zijn medemens.”

Tentoonstelling in Maarssens Vechtstreekmuseum

Het is geen toeval dat deze tentoonstelling in Maarssen plaatsvindt. René van Seumeren woonde en werkte in de jaren ’60 en ‘70 in Maarssen en liet daar zijn sporen na. Hij verrijkte Maarssen niet alleen met een zevental (!) werken in de openbare ruimte, maar ook met zijn bijdrage aan de Maarssense gemeenschap. Een belangrijk deel van zijn tot op heden onderbelichte oeuvre wordt nu tentoongesteld in het Vechtstreekmuseum.

Piet Oudhof, bestuurder van het Vechtstreekmuseum: “Het is eigenlijk bijzonder dat René van Seumeren nog niet eerder deze aandacht heeft gehad. Wij kennen hier allemaal zijn werken, maar het is fijn dat wij met het Vechtstreekmuseum ook een podium kunnen bieden aan de persoon achter alle mooie beelden.”

Eerste boek over René van Seumeren

Met het boek ‘Geloof in beeldhouwkunst’, dat is voorzien van een voorwoord door bijzonder hoogleraar moderne beeldhouwkunst Jan Teeuwisse, beschrijft Jaap Versteegh als eerste het leven en het oeuvre van René van Seumeren. Aan de hand van het persoonlijke archief van René van Seumeren geeft Versteegh een intieme inkijk in zijn belevingswereld.

Jan Teeuwisse: “Jaap Versteegh heeft prachtig werk verricht en met René van Seumeren een interessante beeldhouwer herontdekt. Met het boek krijg je niet alleen inzicht in de bevlogen hoogtepunten van zijn oeuvre, maar leer je ook een bijzondere man kennen en een periode waarin beeldhouwers zich nog volop in dienst stelden van de gemeenschap.’’

Foto’s: Family member – Sent to VRT, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=131499337

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...