Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Gelderland

Er komen weer honderdduizenden bomen bij

Op 16 november 2022 planten weer duizenden leerlingen van basisscholen in heel Nederland een boom bij hen in de buurt. Het is dan de Nationale Boomfeestdag, de 65ste editie! In bijna alle gemeenten laten de leerlingen op die dag zien dat ze groene vingers hebben. Zij planten bomen in hun eigen leefomgeving.

Hulp van burgemeester, wethouder en gemeenteraadsleden

Omdat de kinderen met het planten van de bomen een bijdrage leveren aan de beleidsdoelen op het gebied van natuur, gezondheid en klimaatadaptatie, worden ze in veel gemeenten geholpen door de burgemeester, de wethouder en gemeenteraadsleden. Ook steken de Gedeputeerde, de Commissaris van de Koning en de Dijkgraaf van het Waterschap tijdens de Nationale Boomfeestdag regelmatig de handen uit de mouwen.

Tomeloze inzet van ontelbare lokale vrijwilligers

Marleen van den Ham, directeur-bestuurder van de Stichting Nationale Boomfeestdag, vindt het geweldig te mogen ervaren hoe de Boomfeestdag inmiddels als traditie van de ene op de andere generatie wordt overgedragen: “Een jaarlijks terugkerend natuurfeest dankzij de tomeloze inzet van ontelbare lokale vrijwilligers en medewerkers van overheden, natuurorganisaties, NME-centra, basisscholen en véle andere betrokken partijen.“

65 jaar Boomfeestdag

Staatsbosbeheer richtte in 1957 de Boomfeestdag op. Op 10 april 1957 werd de eerste Boomfeestdag, toen nog Boomplantdag geheten, georganiseerd. In dat jaar plantten 1.600 leerlingen in Apeldoorn enkele honderden bomen. Sinds die tijd is de Boomfeestdag uitgegroeid tot een fenomeen en planten elk jaar 100.000 kinderen zo’n 200.000 bomen en struiken.

Zwart-witfoto uit de jaren '50 of '60 waarop een meisje onder het toeziend oog van andere kinderen en een volwassen man een boom plant

Van den Ham: “Al die planters samen, dat zijn er inmiddels zo’n 5 miljoen in de leeftijd van 7 tot 77 jaar, hebben Nederland de afgelopen 65 jaar met ruim13 miljoen bomen vergroend! En daarmee is ons land gezonder, koeler, schoner en meer biodivers geworden.”

Een onvergetelijke ervaring

Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in aanraking brengen met bomen en bossen om hen zo inzicht over de natuur bij brengen. Van den Ham: “Het planten van een boom is voor kinderen een onvergetelijke ervaring. Veel van de planters van vroeger weten nog precies waar ‘hun’ boom staat. En die boom blijft altijd net iets meer speciaal dan andere bomen.”

Kinderen ontdekken door het planten van een boom dat ze zelf heel laagdrempelig iets kunnen doen voor beter klimaat en voor een gezondere leefomgeving. Het stimuleert hen om duurzame keuzes te maken en zich in te zetten voor de natuur.

Themaweek over bomen en bossen

Veel scholen, BSO’s en Natuur- en Milieucentra organiseren rondom de Nationale Boomfeestdag een themaweek over bomen en bossen. Leerlingen planten niet alleen bomen, ze krijgen ook les uit de Bomenmap van Stichting Nationale Boomfeestdag, maken doe-opdrachten op het schoolplein of gaan met de boswachter op excursie in een park of in het bos.

Natuur op waarde schatten

In iedere gemeente wordt de Nationale Boomfeestdag zo ingevuld dat het past bij de lokale situatie. Van den Ham is er trots op dat de Nationale Boomfeestdag volop in de belangstelling staat. “Het zorgt er voor dat een nieuwe generatie klaar staat die bomen en natuur op waarde weet te schatten en dat is een heel motiverende gedachte.”

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...