Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Nieuws

Eerste dove leerkracht van Nederland krijgt documentaire

Sam Pattipeiluhu (1950 – 1996) was de eerste dove leerkracht in Nederland en communiceerde in Nederlandse Gebarentaal met zijn leerlingen. De documentaire ‘Sam Pattipeiluhu, pionier tussen twee werelden ’ geeft een indrukwekkend beeld van de emancipatie van de dovengemeenschap in de laatste jaren van de vorige eeuw. Het laat zien hoe één man een beweging in gang kon zetten voor de dovenemancipatie en de opkomst van de gebarentaal.

Voorvechter van de emancipatie van doven

Binnen de Nederlandse dovengemeenschap stond Pattipeiluhu bekend als voorvechter van de emancipatie van doven. “Nee” en “Kan niet” bestonden niet voor hem. De documentaire is een eerbetoon aan de toegevoegde waarde van Sam voor de dovengemeenschap.

Oud-leerlingen en collega’s aan het woord

Sam Pattipeiluhu studeerde orthopedagogiek en was een van de grondleggers van de opleiding leraar/tolk Nederlandse Gebarentaal aan de Hogeschool Utrecht. Hij werkte op het Rudolf Mees Instituut en de Ammanstichting in Rotterdam, nu de Koninklijke Auris Groep.

In de documentaire komen oud-leerlingen en -collega’s van Pattipeiluhu aan het woord. Zij vertellen over zijn inspiratie en zijn betekenis voor hun functioneren en hun zelfvertrouwen. Een aantal van zijn voormalige leerlingen is nu zelf docent op de Auris Dr. M. Polanoschool, de Rotterdamse school voor dove en slechthorende kinderen.

Gebarigtaligen

Er zijn in Nederland naar schatting tussen de 12.000 en 20.000 vroegdoven. Naast deze groep zijn er meer gebarentaligen: ouders van vroegdove kinderen, maar ook kinderen van vroegdove volwassenen.

Sam Pattipeiluhu Plateau Prijs

Ieder jaar wordt de Sam Pattipeiluhu Plateau Prijs uitgereikt door Swedoro, de Rotterdamse welzijnsstichting voor doven. De prijs gaat naar een persoon of organisatie die zich heeft ingezet voor een betere positie van doven en slechthorenden in de maatschappij.

Documentaire ‘Sam Pattipeiluhu, pionier tussen twee werelden’ 

De documentaire ‘Sam Pattipeiluhu, pionier tussen twee werelden’ is een film van Jan van Kuijeren en Ardalan Aziz. André van der Hout en Laura Beijn deden de montage. De film is een coproductie van Stichting Welzijn Doven Rotterdam en de Koninklijke Auris Groep (https://auris.nl) en kwam tot stand met financiële steun van stichting Vrienden van Effatha en de Koninklijke Auris Groep.

Banner van de documentaire 'Pionier tussen twee werelden' met een zwart-witfoto van Sam Pattipeiluhu

Zien

Wie de documentaire ‘Sam Pattipeiluhu, pionier tussen twee werelden’ wil zien heeft meerdere mogelijkheden. Bij de première op 22 september in Cinerama in Rotterdam en tijdens Werelddovendag (https://www.wdd2021.nl/) in Utrecht op 25 september. Ook Swedoro (https://swedoro.nl) verzorgt een aantal screenings, houd daarvoor hun website in de gaten. De documentaire gaat 22 september in première in Rotterdam en wordt 25 september vertoond tijdens het festival Werelddovendag in Utrecht.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...