Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Financieel

Consumentenvertrouwen woningmarkt stabiliseert, voorzichtige tekenen van herstel

Hoewel huizenzoekers nog steeds negatief gestemd zijn over hun kansen op de woningmarkt, is het consumentenvertrouwen van de Eigen Huis Marktindicator in het afgelopen kwartaal gestabiliseerd op een niveau van 73 punten, waarbij 100 de neutraalwaarde is. Hier en daar laat de Eigen Huis Marktindicator zelfs tekenen van voorzichtig herstel zien, maar niet voor mensen van 65 jaar en ouder.

Starters iets optimistischer

Omdat het consumentenvertrouwen nog steeds onder de neutrale waarde van 100 punten staat, blijft de algemene stemming gedrukt. Koopstarters schatten hun kansen om de komende twee jaar te kunnen verhuizen naar hun eerste eigen woning wel iets optimistischer in.

Het vertrouwen van deze groep woningzoekenden steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met 5 punten naar een waarde van 86 punten. Jonge mensen tot 29 jaar zien hun kansen met een score van 90 punten nog het meest positief in.

Dieptepunt bij 65+

Ronduit pessimistisch gestemd zijn mensen van 65 jaar en ouder. Het vertrouwen dat zij hebben om met succes te kunnen verhuizen naar een passende woning is het afgelopen kwartaal twee punten gedaald naar een dieptepunt van 64 punten.

Opvallend is verder dat mensen met concrete verhuisplannen hun kansen de afgelopen maanden wat hoger inschatten dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Hun vertrouwensscore stijgt met 4 punten naar 86.

Over de breedte nog steeds negatief

Over de gehele breedte is het woningmarktsentiment nog steeds negatief. Ruim 42% van de Nederlanders is van mening dat het nu een (zeer) ongunstige tijd is om een huis te kopen of verkopen. Slechts 11,5 % vindt het momenteel een (zeer) gunstige tijd om te verhuizen.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...