Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Natuur & milieu

Breda krijgt eerste flexibele stadspark van het land

De Chassé Promenade is het eerste flexibele stadspark van Nederland. Het park is aangelegd op het dak van een parkeergarage. De gemeente Breda heeft zich hier samen met Zoontjens Boomprojecten voor ingezet. Hoewel het dak van de parkeergarage niet geschikt is om bomen op te planten, plaatst de gemeente 40 bomen in verplaatsbare boombakken van Flexibilitree. Hiermee kan Breda snel en duurzaam vergroenen tot een Stad in een Park.

Wethouder Peter Bakker heeft de Promenade woensdagmiddag 8 februari officieel geopend.

Flexibel vergroenen

Om de Chassé Promenade te vergroenen, is creativiteit nodig. Vanwege de ondergrondse parkeergarage is het niet mogelijk om op de Promenade bomen in de grond te planten. Dankzij Flexibilitree krijgen verschillende boomsoorten hier alsnog hun eigen plek. Zo zijn er het hele jaar door groene bomen, die op afwisselende momenten in bloei staan. Dat is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook goed voor de biodiversiteit.

Zo wordt het gebied toch vergroend met bomen. Wanneer de bomen plaats moeten maken voor werkzaamheden of evenementen, worden ze eenvoudig verplaatst. Dit benadrukt de flexibiliteit van het Bredase stadspark nogmaals.

Bomenkraamkamer voor rest van de stad

Wethouder Peter Bakker (klimaat en duurzaamheid): “ Deze mooie oplossing past bij de ambitie die we hebben in Breda, om een ‘Stad in een Park’ te worden. De bomen maken het gebied groener en mooier. En dit is nog maar het begin: de bomen die nu geplant worden, kunnen hier een aantal jaar doorgroeien en worden vervolgens op een andere plek in Breda in de grond geplant. Op deze plek komen weer jonge bomen. Zo is dit een soort ‘bomenkraamkamer’ voor de rest van de stad!”

Bijdrage aan klimaatdoelstellingen

Het project van de gemeente Breda en Flexibilitree draagt bij aan de klimaatdoelstellingen die Breda heeft. Groen en water zijn extra belangrijk nu de zomers warmer worden. De bomen maken de Chassé Promenade klimaatadaptiever en zorgen voor minder CO2.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...