Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Cultuur

Breakdancefestival The Notorious IBE viert 25-jarig jubileum

Het culturele breakdance festival The Notorious IBE viert deze zomer zijn 25-jarig jubileum en is vandaag de dag een begrip over de hele wereld. Sinds 2007 voorziet het festival de Heerlense binnenstad van dans en muziek, maar het begon allemaal in 1998 in het poppodium Nighttown in het centrum van Rotterdam. 

Van Nighttown naar Heerlen

In 1998 benaderde poppodium Nighttown Tyrone van der Meer (programmadirecteur van The Notorious IBE). Het poppodium zocht naar een manier om breakdancers een platform te geven. Na enkele creatieve sessies kwam Tyrone op het idee om een tweedaags festival te organiseren, verspreid over meerdere podia. Een festival gericht op het showcasen van alle elementen van hiphop.

Het bleek een schot in de roos. Zeven jaar lang hostte Nighttown het festijn, maar toen het poppodium in 2005 haar deuren moest sluiten was The Notorious IBE genoodzaakt op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen. 

Internationaal fenomeen in Heerlen

Twee jaar later vond de organisatie de perfecte locatie in de binnenstad van Heerlen. Het festival is inmiddels uitgegroeid tot een driedaags internationaal fenomeen, met een boeiend en uiteenlopend programma, van break- tot house-dance, trekt het stadsfestivalliefhebbers vanuit de hele wereld. 

Breakdancer in alleen een zwarte korte broek met lichtgrijze bies leunt op zijn linkerhand en linkerschouder, heeft zijn benen in de lucht, zijn rechterbeen gebogen en zijn linkerbeen gestrekt, waarbij hij met zijn rechterhand zijn linkervoet vastpakt. Het geheel vindt plaats onder een buitendouche, waar water uit komt, met op de achtergrond een muur met muurschilderinglinks en rechts groene gewassen.

Bezoekers kunnen genieten van de hiphopculture-markt, de gezellige foodcourt met uiteenlopende foodtrucks en natuurlijk van bloedstollende danswedstrijden. Zo kijken onder andere titelverdedigers Phil Wizard (CAN) en Ayumi (JP) uit naar het verdedigen van hun FUJIFILM INSTAX Undisputed Masters-titel en zullen breakers en trickers tijdens de Crashfest battle opnieuw fysieke grenzen verleggen.  

Olympische kanshebbers

Breakdance is inmiddels olympisch en staat tijdens de Olympische Zomerspelen 2024 in Parijs nieuw op het programma. Toekomstige olympiërs vanuit de hele wereld bezoeken The Notorious IBE om te battelen, maar vooral om er de echte breakingcultuur te ervaren. 

Dansvloer in een binnenlocatie met veel publiek rondom de dansvloer, maar ook op tribunes die links op de foto te zien zijn. Er staat een breakdancer op de dansvloer en een paar langs de kant, waarvan er een op de voorgrond te zien is, een tweetal staand op de achtergrond en naast het staande tweetal nog enkele zittend op de grond. Op de boarding aan de linkerkant staat 'instax' en op de vloer 'Instax undisputed'. Op de voorgrond zijn enkele schermen te zien met gekleurde vlakken, wat lijkt op de bediening van de verlichting.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...