Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Gezin en kinderen

Brabander van het Jaar 2022: Sten Janssen (9) uit Eindhoven

De negenjarige Sten Janssen uit Eindhoven is de Brabander van het Jaar 2022. Commissaris van de Koning Ina Adema heeft dat bekend gemaakt tijdens een feestelijke uitzending in de Winter Efteling. Sten slijpt messen voor een goed doel, onderzoek naar de behandeling van hersenstamkanker. Zijn broer Wies is daar drie jaar geleden aan overleden. Sten heeft zo al 45.000 euro opgehaald.

Brabander van het Jaar staat altijd voor anderen klaar

De Brabander van het Jaar is iemand die altijd voor anderen klaar staat. Iemand die alles aan de kant zet om een ander te helpen of ingrijpt als iemand in nood is. Er waren vijf genomineerden voor de titel Brabander van het Jaar 2022. Daar kon de afgelopen weken op gestemd worden. Er kwamen duizenden stemmen binnen waarbij de meeste mensen dus voor Sten kozen.

Niet alleen voor Sten maar ook voor Wies

Er verschijnt een grote glimlach op het gezicht van Sten als hij hoort dat hij de Brabander van het Jaar 2022 is. “Ik heb hier geen woorden voor,” stamelde hij trots. Vader Paul slaat meteen een arm om zijn zoon heen. “Dit is fantastisch, heel bijzonder.” Moeder Simone vult aan: “Ik zie het als een prijs voor allebei mijn jongens, niet alleen voor Sten maar ook voor Wies.”

Kinderen niet meer ziek

Sten begon met het slijpen van messen nadat zijn broer Wies overleed aan een zeldzame vorm van hersenstamkanker. Hij wilde graag iets voor hem doen. Sten legt uit: “Ik ben daar heel verdrietig om. Met het slijpen van messen wil ik geld inzamelen om ervoor te zorgen dat kinderen niet meer ziek hoeven te zijn.”

Ruim 45 duizend euro voor Wies Alliance

In totaal heeft Sten al ruim 45.000 euro opgehaald. Dat geld gaat naar de Wies Alliance. Daarin werken wetenschappers en artsen van het Prinses Máxima Centrum, de Technische Universiteit Eindhoven en het Radboud UMC samen. “Ik hoop dat ze het goed besteden aan de zieke kindjes. En ik ga door tot alle kinderen beter zijn. Ook al ben ik tegen die tijd een opa, ik ga door.”

Sten poseert met een grote glimlach met zijn award voor een grote kerstboom
Sten Janssen – De Brabander van het jaar 2022

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...