De laatste jaren investeren steeds meer ondernemers een deel van hun omzet in een tweede woning. De rente was historisch laag, geld was bijna gratis. Je geld op de bank leverde niets op en rentes op spaargeld was zelfs negatief. Toch moet je ergens naartoe met je geld om te voorkomen dat het minder waard wordt.
Tweede woning in Spanje
Niet alleen in Nederland, maar ook in Spanje is er veel vraag naar woonruimte. Het gaat om zowel lange termijn als korte termijn verhuur. Zakelijk en privé kan het aankopen van vastgoed lucratief zijn. De waarde van vastgoed stijgt door de jaren, maar dat is wel een zaak van lange adem. Bij verhuur heb je direct rendement van je investering en deze winst is in de meeste gevallen zelfs onbelast.
Waar moet je nou op letten als je wilt verhuren in Spanje? In dit artikel krijg je 5 tips.
Tip 1: Koop nooit zonder advocaat in Spanje
Laat je bij de aankoop van een tweede woning in Spanje altijd bijstaan door een advocaat. Deze kan een volledige history check doen en eventueel ook gas/water/elektra voor je aanvragen. Handig als je de taal (nog) niet machtig bent, want communiceren met nutsbedrijven en verzekeraars gaat verder dan het bestellen van “una cerveza por favor”.
De history check is cruciaal in Spanje omdat in het land niet-betaalde rekeningen betreffende je woning op de kavel komen te rusten. Dit betekent dat zodra jij een woning of grond koopt, je ook de eventuele schulden koopt.
Een advocaat kost je wat geld, maar je voorkomt hiermee wel het risico van hoge onvoorziene kosten.
Tip 2: Zoek een lokale partner
Als je zelf in Nederland woont en je hebt een huurder gevonden, hoe laat je de huurder dan binnen? Hoe leg je hem(haar) uit waar wat te vinden is? En wat nou als er een sleutel afbreekt? Een douchestang breekt af of de wasmachine stopt ermee?
Voor dit soort zaken heb je iemand nodig die altijd in de buurt is. Die meteen kan inspringen als er iets is. Een lokale partner is dan noodzakelijk. Iemand die jouw belangen behartigt en actie onderneemt wanneer nodig. Zorg dat je vooraf exact weet wat de kosten voor deze service zijn. Niets is zo vervelend als hier gezeur over krijgen terwijl er gasten bij je verblijven, en dat jij met je lokale partner op afstand moet discussiëren over tarieven en betalingen.
Tip 3: Reserveer een deel voor onderhoud van je woning
Een huurder betaalt goed voor de woninghuur. De prijs die je vraagt moet dan ook gerechtvaardigd zijn. Dit wordt mede bepaald door het aantal positieve recensies en de staat van de woning. En natuurlijk niet te vergeten, de geboden faciliteiten en staat van het meubilair. Hoe meer faciliteiten je biedt, en hoe fris en vernieuwd je inboedel is, hoe meer je kunt vragen. Houd je interieur up to date en zorg dat ze er altijd nieuw en fris uitzien.
Tip 4: Doe je marketing zelf
Ben je een beetje handig en heb je wat tijd over? Doe dan vooral je marketing zelf. Investeer in een goede website en zorg dat deze wordt gevonden in Google. Dan kun je zonder commissies af te dragen, je woning prima zelf verhuren.
Een voorbeeld van verhuurmarketing in eigen beheer is https://appartementhurenibiza.nl . Zij hebben geïnvesteerd in een professionele website met e-mailmarketingkanaal, waarmee de verhuurmarketing in eigen beheer blijft en automatisch verloopt.
Zo hoef je de woning niet onder te brengen bij sites als booking.com of airbnb.com. Deze platformen rekenen een hoge fee voor slechts het tonen van jouw woning. Meer dan dat doen zij niet.
Tip 5: Zorg voor een verhuurverzekering
Zodra je gaat verhuren word je gezien als ondernemer. Althans, in het economisch verkeer. Een huurdersaansprakelijkheidsverzekering is dan geen overbodige luxe. Je wilt immers de sleutels zorgeloos afgeven aan je huurder. Een dergelijke verzekering kost je amper 100 euro op jaarbasis meer. Waarom zou je het risico willen lopen?