Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Nieuws

Week van de Hoogbegaafdheid: 8 tot en met 16 maart 2025

In 2025 vindt de ‘Week van de Hoogbegaafdheid’ voor de tiende keer plaats. Al tien jaar lang is het doel van deze week het verspreiden van kennis over hoogbegaafdheid. En dat is nog steeds nodig, want er zijn nog heel wat misvattingen en vooroordelen.

Hoogbegaafdheid komt overal voor. Ongeveer 2% van de bevolking is hoogbegaafd; dat is 1 op de 50 mensen. Vaak gaat het bij het onderwerp hoogbegaafdheid over kinderen en passend onderwijs, maar iemand is een leven lang hoogbegaafd.

Talenten tot ontwikkeling laten komen

Mensen die de kenmerken van hoogbegaafd vertonen, kunnen veel betekenen voor hun omgeving of de maatschappij, indien zij hun kennis en kunde optimaal kunnen ontwikkelen en inzetten. Het is daarom belangrijk om te weten wat hoogbegaafdheid is en wat ervoor nodig is om talenten tot ontwikkeling te laten komen, want dat gaat niet vanzelf.

Week lang activiteiten met hoogbegaafdheid als thema

De organisatie van de Week van de Hoogbegaafdheid streeft ernaar dat er op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland en Vlaanderen in deze week een activiteit plaatsvindt met hoogbegaafdheid als centraal thema. Dit kunnen activiteiten over hoogbegaafdheid en ook voor hoogbegaafden zijn. De week wordt door middel van sponsoring gefinancierd.

Extra aandacht voor het jonge kind

Dit jaar is er in de Week van de Hoogbegaafdheid extra aandacht voor het jonge kind. Dit doen we in samenwerking met ukIQ, een organisatie die dit jaar ook haar 10-jarig bestaan viert. ukIQ heeft zich sinds de start gericht op het creëren van een landelijk netwerk voor vroege herkenning van snel ontwikkelende baby’s, peuters en kleuters. ukIQ leidt begeleiders en zorgprofessionals op tot specialisten om sneller hoogbegaafde baby’s, peuters en kleuters te herkennen. Dit om passende begeleiding te bieden, omdat vroeg signaleren en passend begeleiden de kans op problemen op latere leeftijd verlagen.

Lezing Hanneke Reitsma

Een andere belangrijke bijdrage dit jaar wordt geleverd door de Praktijk Extralent uit Ede. Dit is een praktijk die specialistische zorg biedt voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen en volwassenen, waarbij er niet alleen aandacht is voor de cliënt, maar ook voor diens omgeving; school, gezin, werk. De filosofie van Extralent is dat het voor een duurzame verandering essentieel is om naar alle belangrijke leefgebieden van de cliënt kijken. Op dinsdag in de Week van de Hoogbegaafdheid geeft Hanneke Reitsma (eigenaresse) een lezing over hoogbegaafdheid en (ontwikkelings-)trauma.

Activiteiten op de kaart

Alle activiteiten zijn te vinden op de kaart op weekvandehoogbegaafdheid.nl. Wie interesse heeft in deelname kan eigen selectie maken. Er zijn activiteiten voor kinderen, ouders, volwassenen, senioren, professionals en andere belangstellenden.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...