Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Mens en samenleving

Tentoonstelling zeldzame zoldervondst uit Tweede Wereldoorlog

In een houten woning in Boxtel werd enkele jaren geleden bij toeval een uitgebreid oorlogsarchief ontdekt. Voordat deze collectie in de vergetelheid verdwijnt van nationale archieven, wordt dit privé-archief eenmalig tentoongesteld in het Jan Cunen Museum in Oss. De tentoonstelling loopt tot en met 27 oktober 2024.

Het verhaal van twee Osse geliefden

Op de zolder van zijn ouderlijk huis vond Ton Bastings in 2020 in twee houten legerkisten honderden geïllustreerde brieven, documenten, foto’s en wapens uit de periode 1938-1946. Zij vertellen het verhaal van twee Osse geliefden, een verhaal waarover thuis nooit werd gesproken.

Veertig geallieerden op zolder

Vader Jo Bastings was officier in opleiding toen de oorlog uitbrak. Hij vocht in de Peel-Raamstelling, ontvluchtte de arbeitseinsatz in Karlsruhe, dook onder in Winssen waar hij in de ondergrondse zat en de stoottroepen oprichtte en vertrok begin 1945 met de Pioniergroepen in het 21e leger van Montgomery naar de Rijn in Duitsland. Zijn geliefde Maria Hubertus herbergde op de zolder van haar ouderlijk huis in Oss 40 geallieerden uit Schotland, Canada en Engeland. Hun herinneringen zijn allemaal bewaard gebleven.

Zoon Ton als gids

Ton Bastings, zoon van Jo en Maria, is op aanvraag gids bij deze collectie. Hij licht tijdens een rondleiding de foto van zijn vader met Titus Brandsma toe. Verder vertelt hij onder andere het verhaal van het buitgemaakte Duitse pistool, de paniek bij de mobilisatie, over de tijgers van Java, de valse persoonsbewijzen, de muziekkeuze van de geallieerden op een Osse zolder, het telegram van de Engelse koning George VI aan Nederlandse strijders aan de Rijn, en een ontluikende liefde in Nederlands Indië. Dit alles door de ogen van twee Osse geliefden.

Tweede Wereldoorlog uit de eerste hand

In september en oktober wordt in veel plaatsen in Nederland herdacht dat de bevrijding 80 jaar geleden plaatsvond. Alle gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog komen op deze expositie bij elkaar en geven de nieuwe generaties een beeld van hun ouders en voorouders tijdens deze periode in onze geschiedenis. Het is zoals het NIOD het verwoordt: “brieven zijn de oorlog uit eerste hand”.

Oorlogsfoto’s en filmverslag

De tentoonstelling wordt verder omlijst met oorlogsfoto’s van fotograaf Leo van den Bergh en een kort filmverslag van de bevrijding van Oss. De tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 27 oktober 2024 op de zolder van het Jan Cunen Museum.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...