Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Financieel

Gevallen door een scheef liggende stoeptegel: wie betaalt de schade?

Jaarlijks veroorzaken los- en scheefliggende stoeptegels meer dan 20.000 ongevallen. Kom je ten val, dan kun je ernstig gewond raken en hier langdurige klachten van ondervinden. Naast materiele schade zoals aan kleding of telefoon, kun je ook blijvend lichamelijk letsel oplopen. En dan is de vraag: wie draait er op voor deze schade?

Wegen en stoepen veilig en in goede staat

De wegbeheerder (gemeente, provincie of Rijkswaterstaat) heeft de zorgplicht om wegen en stoepen veilig en in goede staat te houden. Is de weg of stoep eigendom van een particulier of bedrijf, dan geldt deze verplichting voor hen. Als een weg of stoep niet veilig is en daardoor gevaar oplevert, kan de wegbeheerder aansprakelijk zijn voor eventuele schade.

Rembrandt Groenewegen van DAS hierover: “Voetgangers moeten altijd rekening houden met oneffenheden op het trottoir. Het gaat dan om een klein hoogteverschil tot 3 centimeter waarmee je rekening moet houden. Bij hoogteverschillen van meer dan 3 centimeter kan de wegbeheerder aansprakelijk zijn in geval van schade.”

Gemeente is niet altijd aansprakelijk

De richtlijn van 3 centimeter is niet absoluut; iedere zaak wordt beoordeeld aan de hand van alle feiten en omstandigheden. Zo wordt er onder andere gekeken naar de locatie, en het eigen gedrag van de voetganger. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van eigen schuld als een voetganger kijkend op diens telefoon struikelt.

Een wegbeheerder is niet aansprakelijk wanneer de gevaarlijke situatie duidelijk zichtbaar was afgezet, gemarkeerd of wanneer er voor was gewaarschuwd. Ook is er geen aansprakelijkheid als de stoep vlak voor het ongeval door een groep jongeren is vernield, en de gemeente nog niet op de hoogte was en daardoor geen tijdige herstel- of voorzorgsmaatregelen kon treffen.

Zorg zelf voor duidelijk bewijs

Groenewegen adviseert: “Maak duidelijke foto’s van de tegel en stoep als je valt. Meet het hoogteverschil en leg dit vast met een foto. Noteer getuigengegevens en vraag buurtbewoners of het ongeval op hun videodeurbel is vastgelegd. Maak foto’s van de schade en het letsel. Ga bij letsel naar de huisarts voor onderzoek en vastlegging.”

“Wanneer je naar buiten gaat en de stoep gebruikt, let dan op de volgende punten: kijk vooruit om een goed beeld te krijgen van de toestand van de stoep, houd je aandacht erbij, zelfs als je met iemand praat of op je telefoon kijkt, en wees extra voorzichtig op onbekend terrein”, besluit Groenewegen.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...