Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Internet

WhatsApp-beveiliging blijkt blinde vlek voor senioren

WhatsApp is niet meer weg te denken uit het leven van senioren, zo blijkt uit een recent onderzoek van SeniorWeb. Maar liefst 93% van de ondervraagde leden gebruikt de populaire berichtenapp. Toch is er een zorgwekkende kant: 60% van de senioren weet niet dat ze WhatsApp kunnen beveiligen.

75% ouderen gebruikt WhatsApp dagelijks

Uit een peiling onder meer dan 750 leden van SeniorWeb blijkt dat 75% van de senioren WhatsApp elke dag gebruikt. Foto’s en video’s worden volop gedeeld: 95% verstuurt regelmatig foto’s en 63% deelt video’s. Dit alles wordt via de smartphone gedaan én 40% van de respondenten appt ook wel eens via de computer.

WhatsApp zorgt voor verbinding

Bijna de helft van de ondervraagden (46%) kan niet meer zonder WhatsApp. En maar liefst 90% neemt deel aan appgroepen met familie, vrienden, hobbyclubs en (mede-)vrijwilligers. Voor 45% van de senioren heeft de berichtenapp zelfs gezorgd voor hernieuwd contact met mensen waarmee ze anders het contact zouden verliezen.

Driekwart van de deelnemers is het eens met de stelling dat WhatsApp het contact makkelijker maakt. En bijna 60% geeft aan meer contact te hebben met familie en vrienden door de berichtenapp.

Oplichting en veiligheid

Maar er is ook een keerzijde aan het gebruik van WhatsApp. 21% van de deelnemers heeft wel eens te maken gehad met oplichting via de berichtenapp. 60 procent weet niet dat ze WhatsApp kunnen beveiligen met functies zoals tweestapsverificatie en privacy-instellingen voor profielinformatie. Ondanks deze risico’s overweegt slechts 7% van de gebruikers te stoppen met WhatsApp vanwege veiligheidszorgen.

Voorlichting blijft belangrijk

Daniël de Levita, directeur-bestuurder van SeniorWeb: “Uit het onderzoek blijkt dat WhatsApp senioren een gevoel van verbondenheid geeft. Tegelijkertijd is er reden tot zorg, omdat criminelen WhatsApp veelvuldig gebruiken om mensen op te lichten. Nog niet alle senioren zijn hier voldoende op voorbereid. Daarom besteedt SeniorWeb in de maand oktober volop aandacht aan WhatsApp. Niet alleen over veiligheid, maar óók over alle leuke en handige functies van de berichtenapp.”

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...