Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Nieuws

“Overheid moet wetgeving rondom wettelijke inzameldoelen voor e-waste aanscherpen”

Recycling blijft een heikel punt in onze samenleving, die gericht is op gemak en lage prijzen. Zo kwam recent naar buiten dat meer dan 51 miljoen euro recyclegeld voor elektronisch afval niet wordt gebruikt en terugvloeit naar de producenten. Ondertussen worden de wettelijke inzameldoelen voor e-waste niet gehaald: vorig jaar werd slecht 43 procent ingezameld in plaats van de verplichte 65 procent.

Wetgeving rondom recycling dringend aanscherpen

Niet-recyclen wordt zo juist gestimuleerd, wat niet de bedoeling moet zijn, stelt Martine Hardeveld Kleuver van Swappie. “E-waste is een groot probleem, en de overheid moet wetgeving rondom recycling dringend aanscherpen”, aldus Hardeveld Kleuver.

Hoe ziet ze dat dan? “Allereerst moet de overheid met nieuwe regels komen of de huidige regels aanscherpen om recycling actiever te stimuleren. Het is nu te vrijblijvend”, stelt Hardeveld Kleuver. “Het komt over als: ‘Het is mooi als het lukt, maar zo niet, dan is het ook prima.’ Als producenten de gestelde doelen niet halen, zou het beter zijn als ze het budget dat niet wordt gebruikt investeren in zaken gerelateerd aan recycling. Bijvoorbeeld in het openen van inleverpunten.”

Inzamelen moet makkelijker worden

“Het moet ook makkelijker zijn om in te zamelen”, vervolgt ze. “Dit kan de overheid bereiken door te zorgen voor een inleverpunt op elke hoek van de straat. En producenten moeten consumenten actief stimuleren om hun oude producten in te leveren. Bijvoorbeeld door het belang van het recyclen van hun producten op eigen kanalen onder de aandacht te brengen. Educatie is ook belangrijk, want niet elke consument weet wat ze moeten inleveren. Vapes belanden in de prullenbak, maar die moeten ingeleverd worden in de milieustraat.”

Transparantie ontbreekt bij producenten

Daarnaast zijn niet alle producenten transparant genoeg volgens Hardeveld Kleuver. Het is onduidelijk in hoeverre sommige producenten zich inzetten om de inzameldoelen te halen. “Ze zetten in hun jaarlijkse rapport dat ze veel doen aan recycling, maar hoeveel dat is, is niet duidelijk. Sommige producenten maken de situatie bovendien mooier dan het is, ze moeten hier transparanter over communiceren.”

Nieuwe generatie niet op laten draaien voor huidige e-waste

Als er niks verandert, gaat de overheid het wettelijke inzameldoel van 65 procent voor e-waste niet halen. Hardeveld Kleuver: “Het is tijd dat de overheid en producenten hun verantwoordelijkheid nemen en in actie komen, om de volgende generatie een mooie toekomst te geven. De nieuwe generatie mag niet opdraaien voor de e-waste die de huidige generatie veroorzaakt.”

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Media

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat...

Drenthe

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat...